Od neděle se zvyšuje jednotlivé jízdné i krátkodobé kupony. Města dál za vybrané skupiny budou jízdné platit
Zdražení pocítí hlavně cestující při placení jednotlivých jízd. Foto: e-deníky
Most

Mostecko – Od 1. října 2023 dochází k navýšení jízdného v městské hromadné dopravě. Důvodem jsou neustále se zvyšující náklady. Časové jízdné zdražuje jen o několik procent. Ročního jízdného se změny nedotkly vůbec, což je pro cestující motivací k jeho zakoupení. Vyšší zdražení se dotýká jednotlivých jízdenek. Zachován zůstal i podstatný rozdíl mezi jednotlivými jízdenkami placenými hotovostí a čipovou kartou, kdy jízdné hrazené čipovou kartou je levnější. Placení jízdného hotovostí zdržuje provoz.

Například základní jednopásmová jízdenka přijde od 1. října na 25 korun, zlevněná na 12 korun. Při platbě čipovou kartou z elektronické peněženky je to 20 korun, respektive 10 korun. Bezplatná zůstává přeprava dětí do šesti let věku.

Zveřejněné tabulky s novým ceníkem jízdného mezi některými skupinami obyvatel vyvolaly paniku. Například senioři v Litvínově jsou zvyklí, že za roční průkazku hradí 40 korun – de facto jde o manipulační poplatek, který zaplatí každý rok při obnovení své čipové karty. V tabulce si ovšem dohledali, že nově by měli platit 2 tisíce. „To raději budu chodit pěšky. A když budu potřebovat jet někam dál nebo s nákupem, vezmu si auto," zní ve většině komentářů na sociálních sítích. Jenže cena ročních kuponů se vůbec nemění a nemění se ani poplatek pro seniory, či děti. Uvedenou částku 2 000 korun totiž za tyto cestující platí města – akcionáři dopravního podniku. „Vybrané skupiny obyvatel, nejsou to jen senioři nebo děti, budou mít dopravu městem hrazenou i nadále. Od nového roku se pravděpodobně jen zvýší manipulační poplatek. O jeho nové ceně nyní jednáme," potvrdil místostarosta Litvínova Karel Rosenbaum. Jak Most, tak Litvínov se snaží určitým skupinám obyvatel využívání hromadné dopravy usnadnit, každoročně tak z pokladny doplácí dopravnímu podniku miliony korun.

Co stojí za potřebou zvýšit ceny jízdného? „Nejsou to jenom náklady spojené s provozem čili nárůst nafty a jiných vstupních energií, ale samozřejmě i nárůst osobního ohodnocení všech zaměstnanců. My bychom rádi tímto zamezili odchodům zaměstnanců, tak abychom jim mohli neustále přidávat na výplatách, " vysvětlil ředitel dopravního podniku Daniel Dunovský. Ke zvýšení jízdného dochází po dohodě s akcionáři, tedy městy Most a Litvínov.




 

 

nový ceník mhd

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru