Kamioňáci si mohli vyzkoušet, co se stane v jejich kabině, když nabourají
Nejen řidiči kamionů si mohli v simulátoru vyzkoušet, co může nastat, když nezajistí předměty v kabině a budou havarovat. Foto: PČR
Most

Ústecký kraj – V pátek 29. září se na 78. km dálnice D8, na odpočívce u benzinové stanice uskutečnil již 13. ročník dopravně preventivní akce „DEN PRO KAMIONY“, kterou společně pořádaly Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje a Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje. Cílem této preventivní akce je upozornit řidiče kamionové a autobusové dopravy na důležitost poutání bezpečnostními pásy, zajištění předmětů v kabině vozu a věnování se řízení vozidla.

Mnoho řidičů kamionů poutání bezpečnostními pásy stále podceňuje a mylně se domnívá, že ve velkých vozech je zapnutý bezpečnostní pás naprostou zbytečností. „K vyvrácení tohoto mýtu byl na místě k dispozici otočný simulátor, kde si řidiči mohli ověřit, jaké síly působí na jejich tělo při dopravní nehodě a jak nebezpečné je ve vnitřním prostoru vozidla ponechat volně položené předměty, které mohou pasažéra při nehodě i zabít, podotkla policejní mluvčí Pavla Mašínová.

 

den pro kamiony policie

 

Řidičům se plně věnovali policisté z dálničního oddělení Policie ČR Řehlovice. Důležitost poutání na místě s řidiči kamionů probíral dopravní expert Jan Pechout. Nejen s policisty, ale i s odborníky dalších zúčastněných subjektů mohli řidiči diskutovat otázky týkající se mj. např. předpisů pro nákladní dopravu, přepravu nebezpečných nákladů apod.

 

den pro kamiony simulátor

 

Hlavně pro německé řidiče byli k dispozici policisté z Policejního ředitelství Drážďany (LKW Kontrollgruppe - PD Dresden). V programu akce měl své místo také zástupce BESIP pro Ústecký kraj, který upozorňoval na rizika spojená s nepřiměřenou rychlostí. „Za pomoci speciálních brýlí simulujících určité promile alkoholu v krvi a stav po požití marihuany, si mohli návštěvníci vyzkoušet chůzi mezi kužely," doplnila Pavla Mašínová.

 

den pro kamiony resuscitace

 

Na místě byli též zdravotníci ze Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje, pod jejichž dohledem si řidiči mohli vyzkoušet poskytnutí první pomoci, konkrétně masáž srdce na figuríně dospělého člověka či dítěte. Ani letos nechyběli hasiči z Petrovic, kteří kromě ukázek své techniky kontrolovali zájemcům hasicí přístroje.

 

den pro kamiony hasiči

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru