Spor o tělo zemřelého: Pohřební služba vydala ostatky, až když přijela policie
Tady najdete pohřební službu v Lužicích u Mostu. Foto: Oldřich Hájek
Most

Lužice, Litvínov – To místo vypadá jako vybydlený statek. Na zemi se válí nepořádek, stavby jsou na spadnutí. Pohřební služba Traspol zde v jednom z objektů uchovává těla zemřelých lidí. Dostala se do sporu s jinou pohřební službou, které odmítla vydat tělo zemřelého.

Zde je stručný popis situace, která nastala a která se vyhrotila až příjezdem policie: Litvínovská Podkrušnohorská poliklinika vydala tělo Traspolu. Pozůstalí ale objednali obřad a vše, co se smutnou událostí souvisí, u pohřební služby Kháron Litvínov. Když její pracovníci jeli převzít tělo do Lužic, kde Traspol v podivném areálu sídlí, odmítli je tam předat.

Respektive tak chtěli učinit pouze za poplatek. Ten ale podle Jany Žitné, majitelky pohřební služby Kháron Litvínov, neměli její firmě účtovat. Objednatelem uložení ostatků totiž byla Podkrušnohorská poliklinika. Podle ní odmítnutím předání zemřelého Traspol porušil zákon. Vše se urovnalo až ve středu ráno příjezdem policie, kdy se strany dohodly.

Podobný přístup nemá podle Kháronu Litvínov Traspol ojediněle. Navíc podmínky, které v Lužicích panují, považuje Jana Žitná za nedůstojné.

Našemu serveru se podařilo mluvit s člověkem, který zde dříve pracoval a který se dále pohybuje v pohřebnictví. I on potvrdil, že prostředí je minimálně nevhodné, stejně jako postupy firmy. Podle fotek, které jsme mohli vidět, se na zemi pod širým nebem povalují rakve, po dešti zřejmě s neidentifikovatelnou do červohněda zbarvenou tekutinou. Smuteční věnce a pravděpodobně i části ošacení se vrší na hromadě, podle některých se tam i takto pálí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru