Dávková turistika: Stěhují se chudí Slováci za dávkami do Česka?
Ilustrační foto
Most

ČR - V některých médiích a na sociálních sítích se v poslední době objevují zmínky o tzv. dávkové turistice. Podle těchto zpráv mají zejména romské rodiny ze Slovenska přicházet do Česka, aby mohly pobírat české sociální dávky, které jsou vyšší než ty vyplácené na Slovensku.

Nárok na dávky v České republice však pro občany jiných členských zemí EU nevzniká pouhým přestěhováním se, ale až splněním řady podmínek. Rozbor Agentury pro sociální začleňování můžete najít na tomto odkazu.

„Statistiky o vyplacených dávkách Ministerstvem práce a sociálních věcí nepotvrzují nárůst počtu Slováků mezi jejich příjemci,“ uvádí ředitel Agentury pro sociální začleňování David Beňák.

Mezi březnem 2017 a březnem 2018 např. vzrostl počet Slováků v Česku o 4,4 % na více než 113 tisíc osob a tvoří tak zhruba 1,1 % obyvatel Česka.

Počet slovenských občanů, kteří jsou příjemci nejrozšířenější dávky pomoci v hmotné nouzi - příspěvku na živobytí - se přitom ve stejném období snížil o 20 % na zhruba 1100 osob. Počet příjemců klesal ve všech krajích.

Obdobným tempem klesal také celkový počet příjemců této dávky a objem vyplacených prostředků.

Občané Slovenska tvoří zhruba 1,2 % příjemců příspěvku na živobytí. Příjemcem dávky je tedy zhruba 1 % slovenských občanů, kteří v Česku žijí. Mezi českými občany je podíl příjemců této dávky také okolo 1 %.

„Slovenští občané žijící v Česku pobírají příspěvek na živobytí zhruba ve stejné míře, jako čeští občané. Počet českých i slovenských příjemců této dávky v posledním více než roce klesá ve všech regionech. Příchod slovenských rodin kvůli vyšším dávkám tedy nelze podle dat potvrdit,“ shrnuje David Beňák.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru