Most bude mít na Šibeníku památník na spojenecké nálety
Poválečné foto flaku 12.8 cm na vrchu Šibeník v Mostě. Zdroj: Severočeský letecký archiv Most
Zajímavosti

Most - V roce, kdy si připomínáme 75. výročí skončení II. světové války, bude mít město Most památník na spojenecké nálety, které se na oblast kolem Mostu a zejména pak na chemický závod v Záluží uskutečnily v letech 1944 a 1945.

Památník, který tvoří maketa protiletadlového kanónu tzv. Flaku, bude umístěn na vrchu Šibeník, kde před 75 lety stál opravdový německý protiletadlový kanón, který byl za II. světové války největším a zároveň také nejobávanějším protivníkem spojeneckého bombardovacího letectva. A to v sobotu 4. července 2020. Ceremoniál se uskuteční od 11.00 hodin. Výrobu makety zajistily Statutární město Most, Technické služby města Mostu a spolek Severočeský letecký archiv Most. Maketu vyrobil Robert Vlasák.

„Protiletadlový kanón – Flak je nejen symbolem náletů, které na území kolem chemičky v Záluží a samotného města Mostu probíhaly od 12. května 1944 do noci 5. března 1945, ale je zároveň pietní připomínkou na americké a britské letce, kteří při operacích spojeneckého letectva za II. světové války zahynuli. Náletů se uskutečnilo celkem sedmnáct a v nejbližším okolí flak sestřelil několik desítek letadel. Pět z nich se v důsledku střelby a zásahů od protiletadlových kanónů zřítilo na Mostecku,“ říká předseda spolku Severočeský letecký archiv Most Karel Otto Novák s tím, že čtyři těžké americké bombardéry Boeing B – 17 Flying Fortress zasáhla střelba flaku ze statických palpostů a jednu americkou stíhačku P – 47 Thunderbolt s pilotem Banksem sestřelil lehký flak umístěný na železničním vagónu.

V letech 1944 – 1945 na Mostecku v důsledku havárií sestřelených čtyř čtyřmotorových bombardérů a jedné stíhačky zahynulo celkem třináct amerických letců.

Byli to:

  • 12. 5. 1944 v Českém Jiřetíně - S/Sgt Wilbur G. DISHNEAU
  • 21. 7. 1944 u Křížatek - 2/L. John J. CUNNINGHAM a F/O Gerald V. MILBURN. V Oseku byl zabit T/Sgt Robert W. BUCHHOLZ. V teplické nemocnici zemřel na následky zranění Sgt William D. RIBER a nedaleko Souše byl zabit Sgt Casimer N. MILASZEWSKI.
  • 25. 12. 1944 u Dřínova zahynuli T/Sgt Zelah G. McBRIDE jr., S/Sgt Walter R. WEST, S/Sgt David R. McCLEARY a S/Sgt George A. ROGGENBUCK.
  • 17. 4. 1945 u Libkovic zahynuli 1/Lt Thomas F. KAHLER a Sgt Theodore R. SMITH.
  • 17. 4. 1945 byl v Lomu zabit 2/Lt John Halstead BANKS III.

Edvard D. Beneš – místopředseda a sekretář
Severočeský letecký archiv Most, z.s.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru