V kostele se promítal Chrám z popela zdvižený. Nový film mapuje jeho historii
Foto: RA Daniel
Zajímavosti

Most - Ve čtvrtek 22. února proběhlo v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě slavnostní premiérové uvedení nově natočeného filmu Chrám z popela zdvižený.

Nový film vzniknul na přelomu let 2017/2018, 500 let od položení základního kamene a zahájení stavby nového chrámu v roce 1517. Obsahem filmu je přiblížení okolností a událostí spojených s kostelem v dobách středověku i novověku, včetně přesunu kostela z královského města Mostu na nové místo. Zároveň představuje tuto památku jako součást bohaté historie i současnosti Mostecka a Ústeckého kraje, včetně základního zdokumentování vzniku a vývoje gotického sakrálního slohu, jeho významu a využití. Premiérového promítání se v úžasném prostředí mosteckého chrámu zúčastnili zástupci partnerů i odborná veřejnost. Uvedení filmu bylo připraveno i pro širokou veřejnost. Zájemců o tuto nevšední akci se zde sešlo, i přes zimní teploty vně i uvnitř kostela, několik desítek a aktuální reportáž z této akce do svého vysílání ještě týž večer zařadila i Česká televize.

2702chram2

Foto: RA Daniel

Odměnou všem hostům byl večer nevšedně moderovaný Mírou Kuželkou, v jehož společnosti Ponte records film vznikal, komentáře k filmu od kameramana a režiséra v jedné podobě Martina Studeckého, umělců a historiků, zastoupenými akademickým sochařem Bořislavem Rakem, ředitelem Oblastního muzea v Mostě Mgr. Michalem Soukupem a předsedou Výboru pro kulturu a památkovou péči Zastupitelstva Ústeckého kraje Ing. Jaroslavem Dubským. Zaslouženého uznání se veřejně dostalo všem, kteří se na filmu podíleli, a vyvrcholením filmového setkání bylo promítnutí samotného snímku.

„Myslím, že všem divákům v tomto neskutečně velebném prostředí, místy naskakovala husí kůže,“ komentoval některé sugestivní filmové pasáže Míra Kuželka v nadsázkovém spojení s mrazivým únorovým prostředím mosteckého kostela. Zvláštního poděkování se dostalo všem, kteří se na natáčení filmu podíleli, Národnímu památkovému ústavu za umožnění natáčení v interiéru kostela, generálnímu partnerovi projektu – Ústeckému kraji a společnosti Severní energetická, a.s., hlavnímu partnerovi projektu – statutárnímu městu Most, Městskému divadlu v Mostě, Oblastnímu muzeu v Mostě (příspěvková organizace Ústeckého kraje) a ostatním partnerům, bez jejichž patriotismu a finanční pomoci by tento film nemohl nikdy vzniknout

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru