Do parku nad sportovní halou se po jeho znovuzrození vrátí voda
Vizualizace: Nadace Proměny Karla Komárka
Most

Most - Vodní prvek byl v parku Střed v návrhu Otakara Kuči z roku 1967 hlavní dominantou původního parku. Park díky této velkorysé a unikátní vodní koncepci v 70. a 80. letech obdivovali jak místní lidé, tak návštěvníci z různých koutů České republiky. Při přípravě projektového záměru na obnovu parku Střed se město Most ve spolupráci s Nadací Proměny Karla Komárka ptalo občanů města, co by v novém parku nemělo chybět. Lidé se téměř jednohlasně shodli na tom, že by si přáli v parku obnovit vodní prvky.

„Tento požadavek lidí velmi silně rezonoval ve všech fázích přípravy projektu, a my jsme proto věděli, že pokud chceme parku vrátit jeho původní slávu, měla by být dominantou parku tekoucí a tryskající voda. To byl jeden z hlavních požadavků města a nadace směrem k architektům. Ve vítězném návrhu je proto zachována nejoblíbenější část původní koncepce vodního prvku, která připomene park v době, kterou si mnozí z nás, včetně mě, pamatují. Věřím, že to potěší hlavně pamětníky, ale také mladší ročníky, a samozřejmě děti,“ vysvětlil primátor města Mostu Jan Paparega.

Vodní kaskáda povede od nově navržené kavárny s dětským hřištěm k fontáně se sochou Lédy s labutí. V horní části kaskád v blízkosti kavárny je navržena platforma s malými vodotrysky. Ty budou v letních měsících zlepšovat mikroklima a mohou také sloužit ke hře s vodou i k osvěžení. A je dobře, že v Mostě taková místa opět přibývají.

„Nově postavené město Most bývalo podle vzpomínek občanů pověstné velkým množstvím krásných vodních prvků, které musely být postupně zrušeny, a nyní lidem ve městě chybí. Jsem ráda, že naše nadace pomohla Mostečanům vrátit do veřejného prostoru vodu. Lidé také jistě ocení, že v parku bude obnoven dominantní prvek velkého vodního gejzíru. Kaskáda, stejně jako tomu bylo v minulosti, vnáší do kompozice parku nejen klid, zvuk vody, ale i pohyb a možnost interakce s vodou. Současné řešení je oproti původnímu ekonomičtější a provoz udržitelnější a bezpečnější,“ popsala ředitelka Nadace Proměny Karla Komárka Petra Lepková Melingerová.

Pro úsporu vody i větší bezpečnost bude dno kaskády i nádrže navýšeno. V kaskádě tak bude dosahovat hladina vody přibližně 5 cm a v nádrži s vodotryskem 20 cm. Vodní prvek nebude určený ke vstupování do vody, nicméně vodní hladina bude oproti původní koncepci dosažitelnější. Bude také zrekonstruováno schodiště s trvalkovými záhony.

V místech, kde dojde ke zrušení původních dominant vodního prvku, jsou navrženy dominanty nové. Je tak zachována původní myšlenka, ve které jádro parku tvořila trojúhelníková soustava tří vodních prvků. Dva z nich budou nahrazeny a jeden zrekonstruován místo soustavy dvou bazénů bude v jižní části parku vybudována kavárna a na místě nádrže se záhony u ul. Bělehradská bude stát pódium.

Odbornou a finanční podporu na obnovu parku Střed poskytuje Nadace Proměny Karla Komárka.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru