České středohoří.
Výlety

Kosmické hory – i tak se přezdívá Českému středohoří, ve kterém najdete nejen nádhernou přírodu, skalní útvary, ale také spoustu hradů, zámků a dalších zajímavostí, které vaši dovolenou v České republice promění v nezapomenutelný zážitek, se kterým si ani exotická lokalita nezadá. Co byste zde určitě měli navštívit?

Příroda, která vám připomene dávné časy

Ať už navštívíte nejvyšší horu Českého středohoří – Milešovku, které se přezdívá také Hromová hora – nebo strávíte čas prozkoumáváním skalních útvarů v Labském údolí, příroda vám tu ukáže, že si s ní člověk opravdu jen tak nezadá. Krajina Českého středohoří vás vrátí do dávných časů. Připomene vám, že právě zde probíhala největší sopečná aktivita z celého našeho území, ale samozřejmě zde najdete i připomínky civilizace, ať už jde o zříceniny nebo malebná městečka a vesničky. 

České středohoří určitě neprocestujete za den. Rozkládá se na 1265 km² a 85 % této rozlohy je CHKO. Proto byste si určitě měli včas rezervovat ubytování ve vlastní chatě či chalupě a dopřát si zde dostatek času. I po týdnu dovolené se ale budete chtít určitě vrátit a prozkoumávat České středohoří dále. 

Připomínka toho nejhoršího z historie

Než se vrhneme na to krásné, co České středohoří nabízí, uděláme si zastávku na méně příjemném místě. 

V Českém středohoří totiž mimo jiné najdete také městečko Terezín. Tato původně pevnost z 18. století je dnes jednou z připomínek hrůz 2. světové války. Nachází se zde Památník Terezín, který připomíná nejhorší hrůzy (nejen) novodobé historie. Jedná se určitě o zajímavou zastávku na cestách, která vám připomene, čeho všeho jsme jako lidé schopni. 

Teď už se ale pojďme podívat na ta místa, které se vám do vzpomínek zapíší jen pozitivně.

Co byste určitě neměli minout?

Pokud vyrážíte na dovolenou s kolem nebo rádi chodíte, určitě si mustíte projít (či projet) už zmíněné Labské údolí, kde se mimo jiné nachází i nejnižší bod ČR – Hřensko, stejně jako skalní útvar Porta Bohemica neboli brána do Čech, nebo také hrad Střekov.

Milovníci hradů a zřícenin nesmí minou Hazmburk a ti, kdo si potrpí spíše na zámecký život, zase určitě musí vidět Veltrusy. V Českém středohoří se nachází také nejoblíbenější a nejznámější skalní útvar – varhanovitá Panská skála, kterou můžete znát například z pohádky Pyšná princezna.

České středohoří si užije celá rodina

Této oblasti ČR je určitě vhodné věnovat alespoň prodloužený víkend, ale nudit se tu nebudete ani po 14 dnech. Hledáte dovolenou, kterou si užijí skutečně všichni? České středohoří je naprosto ideální destinací!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru