V úterý 9. dubna bylo zahájeno insolvenční řízení s návrhem na prohlášení konkurzu na společnost BIS Czech, s. r. o.
Most

Dolní Jiřetín – V úterý 9. dubna bylo zahájeno insolvenční řízení s návrhem na prohlášení konkurzu na společnost BIS Czech, s. r. o. Firma s třicetiletou tradicí a stovkami zaměstnanců je nyní v rozkladu. Do řízení se hlásí první věřitelé, k 19. dubnu přihlásili pohledávky za cca 2,8 milionu korun. V tom zatím nejsou zahrnuty březnové výplaty, na něž zaměstnanci marně čekají.

Historie firmy se začala psát v lednu roku 1993, kdy společnost pod tehdejším názvem Unimontex spol s r.o. založil Břetislav Hutárek. Společnost zaměřená na obráběcí sektor sídlila v areálu Chemopetrolu. O rok později do Unimontextu přistoupil druhý společník Jiří Zelenka. V roce 1995 získal Unimontex zakázku na údržbu Chemopetrolu a nadále se rozšiřuje. V novém tisíciletí získala zakázku i na údržbu například teplárny Komořany. V roce 2008 se poprvé objevuje v názvu společnost BIS Czech s. r. o a společnost spadá do společenství Bilfinger. Opakovaně došlo ke změně názvu společnosti, v roce 2020 se navíc společnost začlenila do holdingu firmy DiM. Nic nenasvědčovalo tomu, že společnost spěje k úpadku.

Ještě v listopadu loňského roku v roli tradičního generálního partnera vystupovala společnost BIS Czech při předávání ocenění za odborné znalosti a dovednosti absolventů vysokých a vyšších odborných škol tzv. Dobrého listu Komory. Okresní hospodářská komora Most udělovala toto ocenění popatnácté.

Na webu se společnost chlubí, že nabízí komplexní služby v oblasti výstavby a údržby výrobních a energetických zařízení. Největší zkušenosti a reference máme zejména v chemickém, energetickém, teplárenském, plynárenském průmyslu a příbuzných průmyslových odvětvích. Roční obrat společnosti převyšuje 1,5 miliardy korun a po celé republice zaměstnává více než 700 kmenových zaměstnanců. To už ale neplatí.

Co stojí za úpadkem?

Podle generálního ředitele Luďka Steklého hodila společnost přes palubu její německá matka: „Dozvěděli jsme se před měsícem, že od plánovaného prodeje naší společnosti pod jinou německou společnost náš majitel ustoupil, přitom šlo o dlouho připravovaný proces. Během měsíce většina zaměstnanců odešla. Zbylo jen 40 lidí, většinou jsou ve výpovědní lhůtě, kteří budou nyní k ruce insolvenčnímu správci. Výplaty za březen už zaměstnanci nedostali, majitel nás zcela odřízl od podpory.“

Pro zaměstnance byly poslední týdny velmi stresující, jeden z nich e-deníkům.cz vypověděl, že téměř každý den přicházely rozdílné informace, takže žili v neustálém napětí, co bude dál. „Většina našich zaměstnanců odešla pracovat ke konkurenčním firmám, nejen ke společnosti Sutor Global či Mostecká montáží, ale i dalším, případně do firem našich klientů jako je ORLEN Unipetrol. Snažili jsme se ve shodě s našimi klienty najít co nejoptimálnější způsob, jak je nepoškodit. Propůjčili jsme jim naše vybavení, aby mohli naše zakázky dokončit a neohrozil se tak jejich chod, zvláště v případě probíhající odstávky v ORLEN Unipetrolu. Jen to už bude pod jménem jiných firem,“ doplnil Luděk Steklý. To potvrdila i mluvčí ORLEN Unipetrolu RPA Lada Gadas: „V tuto chvíli, pro práce za zarážce v litvínovské rafinérii, máme všechny externí dodavatele a kapacity smluvně zajištěné. Zároveň jsme připraveni dlouhodobě posílit vlastní interní kapacity v rámci společnosti ORLEN Service ČR.“

O vyjádření k zániku firmy, kterou roky na Mostecku budoval, jsme požádali i jednoho z původních zakladatelů Jiřího Zelenku. „My, když jsme to prodávali, na účtu byl nerozdělený zisk 500 milionů korun. Firma se pak ještě dvakrát mezi Němci přeprodala, pokaždé z toho vyvedli peníze. Hlavní chyba ale byla v tom, že do vedení dosadili lidi, kteří nerozumí oboru, proto jsem už před dvěma lety věděl, že firma skončí. V Čechách to není jako v Německu, kde ať dosadíte kohokoliv, firma jede dál, tady každý týden děláte na jiném konci republiky, musíte umět pružně reagovat, organizovat, to ti dosazení lidé neuměli,“ myslí si Jiří Zelenka.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru