OBRAZEM: Znáte tuhle neobyčejnou louku? Najdete ji kousek od Oseka
Střelenská louka. Foto: Helena Jánošíková
Výlety

Ústecký kraj – Jarní dny jsou v plném proudu, v přírodě se vše zelená a kvete... a my pro vás máme pozvánku do přírody na jednu krásnou, neobyčejnou louku...

Pokud rádi a třeba již pravidelně vyrážíte s dětmi do Mstišova za zvířátky, nebo se do místní obory zvané Dvojhradí teprve chystáte, možná ani nevíte, jaký cestou míjíte přírodní skvost. Směrem z Oseka na Teplice, mezi obcemi Hrob a Mstišov, leží obec Střelná, v jejímž dolním jižním cípu, na rozcestí, se nachází Střelenská louka. Na jaře a v létě je to opravdu pastva pro oči a skvělé místo pro odpočinek. Zároveň se dozvíte také něco nového o naší krásné přírodě.

Střelenská louka je jedna z posledních zachovaných vlhkých luk v Podkrušnohoří. V širším regionu kdysi běžný typ louky, dnes však již zcela ojedinělé společenstvo. Vyskytuje se zde řada zajímavých druhů rostlin a živočichů. K nejvzácnějším rostlinám patří drobná kapradinka hadilka obecná, bařička bahenní, prorostlík dlouholistý a k běžněji vyskytovaným rostlinám například vstavač májový, bradáček vejčitý, svízel severní, a mnoho dalších. Ze živočichů je zde pozorována ještěrka živorodá, zmije obecná, slepýš křehký, ropucha obecná či modrásek bahenní. Louka je pravidelně kosena, místy je narušován povrch kvůli přežití konkurenčně slabších vzácných druhů. Bylo zde také vybudováno několik drobných vodních tůněk.

Celá lokalita je ohrazena ve směru od silnice a bylo zde zřízeno odpočívadlo a osazeny dvě informační tabule. Můžeme se zde dozvědět, proč je důležité taková místa v přírodě chránit. V minulosti byla většina podobných luk zničena intenzivním zemědělstvím, rozoráním nebo silným hnojením a odvodněním. V současné době je pro ně největším rizikem zástavba. Proto byla Střelenská louka v rámci kampaně Místo pro přírodu odkoupena Českým svazem ochránců přírody.

(jan)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru