V Mostě představí unikátní výstavu restaurovaných šperků baronky Von Levetzow
Foto: Oblastní muzeum a galerie v Mostě
Co se chystá

Most – V mosteckém muzeu se představí vzácné šperky Ulriky Von Levetzow, fascinující postavy 19. století, majitelky třebívlického panství a poslední lásky a múzy J. W. Goetha.

Šperky jsou jedním z nejvzácnějších šperkařských děl v České republice, je to největší známý soubor českých granátů, jehož součástí je i největší známý broušený český granát na světě. Šperk samotný patří mezi deset nejcennějších klenotnických prací v celé České republice.

Význam této soupravy šperků navíc zvyšuje jeho historie, která je spjata s osobou Ulriky von Levetzow. Ta je světově proslulou jako poslední láska a múza Johanna Wolfganga Goetha. Příběh nenaplněné a neopětované lásky stárnoucího básníka patří mezi největší milostné příběhy evropské historie. Ulrika von Levetzow také společně se svým nevlastním otcem a objednavatelem šperku, Františkem Josefem z Klebelsbergu, patřila mezi zakladatele Vlasteneckého, později Národního muzea.

Prezentace soupravy šperků, která je světovým unikátem, se uskuteční ve čtvrtek 14. března od 15 do 16:45 hodin v budově Oblastního muzea a galerie v Mostě. Od 17 hodin následuje přednáška "Restaurování šperků Ulriky von Levetzow" světově uznávaného gemologa RNDr. Radka Hanuse, Ph.D.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru