V Kadani zítra začne pohádkový festival. Přijede i princ Jan Čenský
MAXIPES FÍK A ÁJA
Co se chystá

Kadaň – Od úterý 23. května se kino Hvězda Kadaň a jeho přilehlé okolí promění v pohádku. Začíná totiž druhý ročník kadaňského pohádkového festivalu. Tentokrát s mottem „Zažij pohádku jako nikdy předtím. A kromě toho, že k akci neodmyslitelně patří pohádková postava Maxipsa Fíka a jeho kamarádky Áji, návštěvníky čeká i beseda s pohádkovým princem Janem Čenským, rapperem Raegem a u slavnostního ukončení bude pohádková princezna Monika Timková.

„Poprvé jsme pohádkový festival představili loni. A jelikož odezvy od našich návštěvníků byly více než pozitivní, rozhodli jsme se, že v tradici budeme pokračovat. A tak tu máme již druhý ročník našeho pohádkového festivalu,“ říká Michal Voltr, ředitel Kabelové televize Kadaň a dále pokračuje: „Doufáme, že letošní ročník předčí ten loňský. Už jen tím, že nás navštíví slavné osobnosti jako herec Jan Čenský, rapper Raego, herečka Monika Timková a jedno veliké překvapení, na které se moc těším. Naši návštěvníci se mohou dále těšit na maraton pohádek, a to jak těch současných, nových, tak ale i starších. Zároveň s promítáním bude probíhat i doprovodný program před kinem Hvězda a v jeho přilehlém okolí.“

Malí i velcí – všichni si přijdou na své

Organizátoři festivalu slibují, že návštěvníci se mohou těšit na skvělou atmosféru a zážitky, na které zajisté nezapomenou. V rámci festivalu se budou konat nejrůznější workshopy, divadelní vystoupení, hry soutěže a besedy se zajímavými osobnostmi. Hudební hvězdou festivalu pak bude zpěvák Reago, který byl v roce 2021 oceněn v anketě Zlatý slavík třetím místem v kategorii hip hop a rap. Kromě toho se v rámci festivalu uskuteční také beseda s pohádkovým princem Janem Čenským, který nám prozradí, jestli je lepší být princem nebo králem.

Program festivalu bude probíhat v kadaňském kině Hvězda. Na dopoledne jsou připravena promítání pro školky, každý den festivalu od 15,30 a 18,30 hodin pak pohádka pro širokou veřejnost. Na odpoledním promítání představí v soutěžní sekci své pohádky studenti FAMU. Večer pak děti uvidí třeba Kocoura v botách, Myšku Pattie nebo Malou mořskou vílu. Po každém promítání proběhne hlasování o nejlepší pohádku z tvorby FAMU, jejíž vyhlášení se můžete zúčastnit za doprovodu pohádkové princezny Moniky Timkové a tajného hosta.

Festival pomáhá Ondráškovi!

Jak už tomu v pohádkách bývá, dobro vždy zvítězí nad zlem. A tímto se řídí i kadaňský pohádkový festival. Celá akce má totiž charitativní podtext. „Výtěžek z festivalu bude věnován na dobrou věc. Chceme společně s Charitou Kadaň pomoct malému Ondráškovi, který se již od svého narození potýká s vážnými zdravotními problémy. Doufáme, že tak jeho rodině trochu finančně odlehčíme a oni budou moct Ondráškovi dopřát tu nejlepší zdravotní péči,“ vysvětluje Michal Voltr.

Ondrášek je věčně usměvavý tříletý bojovník, který trpí hypotonií. Jedná se o onemocnění, které způsobuje snížení svalového napětí. Těmto dětem se tak někdy říká „hadrové panenky“. Přestože mají ochablé svaly, příčina jejich problémů není v pohybovém ústrojí, ale neurologická a genetická. K tomu všemu má Ondrášek ještě hypoplazii corpus callosun, což znamená, že má nedovyvinuté nervové centrum mezi oběma hemisférami mozku. Aby se Ondráškův zdravotní stav zlepšil, je třeba cvičit, intenzivně rehabilitovat a stimulovat mozek. Bohužel jsou rehabilitace placena jen z části zdravotní pojišťovnou. A proto bude výtěžek z festivalu věnován přes Charitu Kadaň rodině Ondráška.

Děkujeme – bez Vás by to nešlo!

„Celá akce by se nekonala nebýt našich významných partnerů. Velké díky patří především generálnímu partnerovi skupině ČEZ a Severočeským dolům. Dále bych rád poděkoval ministerstvu kultury, které celý festival zaštiťuje. A v neposlední řadě i našim školám a školkám v Kadani, které se podílejí na programu celého festivalu,“ říká Michal Voltr a dále pokračuje: „Samozřejmostí je ale také poděkovat těm nejmenším. Našim dětem. Bez nich bychom myšlenku uskutečnit festival nikdy neměli, a jsme proto velice rádi, že pro ně tento festival můžeme již druhým rokem uspořádat.“

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru