Socha Krista v kadaňském klášteře má novou paruku i trnovou korunu. Foto: Petr Liebscher
Co se chystá

Kadaň – O Velký pátek 29. března se v Kadani otevřely v rámci nové turistické sezóny všechny památky. Kromě Františkánského kláštera si lidé mohou tedy prohlédnout i hrad, věže a baštu. Jedna z největších akcí se ovšem chystá tuto sobotu.

„Sjednotili jsme otevírací dobu většiny památek v Kadani. Snad to lidé ocení, rádi bychom tímto krokem přilákali do Kadaně více turistů,“ poznamenal vedoucí muzea a správce kláštera Petr Liebscher.

Zatímco klášter je otevřen celoročně od čtvrtka do neděle, ostatní památky jsou teč otevřeny od dubna do říjnu vždy o víkendech a svátcích. „V červenci a srpnu budou otevřeny denně mimo pondělí, vždy od 10 do 17 hodin,“ doplnil Petr Liebscher.

Gotickou sochu Krista doplnil nový kříž, paruka i trnová koruna. Foto: Petr Liebscher

Milovníci historie si už právě na Velký pátek nenechali v klášteře ujít výpravu za symbolikou kříže spojenou s přednáškou historika Lukáše Gavendy. Program byl speciálně připraven pro velikonoční svátky.  „Z kadaňského opatství máme zapůjčenu pozdně gotickou sochu velkého Krista. Nechali jsme pro n vyrobit nový kříž, který je nyní vztyčen v ambitu. Předloni jsme jí nechali udělat i paruku a trnovou korunu,“ podotkl Lukáš Gavenda.

Švédské šance s opevněním

V Minoritské baště se už tuto sobotu, tedy 6. dubna uskuteční slavnostní vernisáž nové výstavy o Krušných horách v době Třicetileté války. Vernisáž bude zahájena ve 14 hodin. V parkánu u bašty se mohou návštěvníci těšit na vojenské ležení Císařského regimentu, nebudou chybět ukázky dobových zbraní a lákadlem by mohla být i ochutnávka dobové vojenské stravy,“ láká k návštěvě akce Petr Liebscher. Vstupné na tuto akci je zdarma.

Nová výstava bude k vidění v Minoritské baště po celou sezónu. Její součástí bude model opevnění z doby Třicetileté války, které vybudovala města Kadaň, Žatec a Chomutov. Toto opevnění mělo zdržet nepřátelská vojska procházející průsmykem nad Přísečnicí.

„Průzkum opevnění provedl ústav archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě,“ podotkl Petr Liebscher. Výsledky průzkumu budou v baště zveřejněny. Tuto akci připravilo kadaňské muzeum ve spolupráci s Oblastním muzeem v Chomutově.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru