ROZHOVOR: Kdo je vlastně strongman? Nejsilnější muže Česka uvidíte už tuto sobotu u zimního stadionu
Strongman Michal Tichý
Co se chystá

Most - Michal Tichý je strongman původem z Mostu. Pravidelně se účastní různých soutěží po celé České republice i v zahraničí. Chybět nebude ani na mistrovství ČR ve strongmanech v sobotu 25. srpna u zimního stadionu. Michala jsme vyzpovídali, abychom více přiblížili našim čtenářům sport, kterému se věnuje.

Trochu nám tento sport přibliž a pověz nám něco o sobě. Jak dlouho jsi strongmanem?
MT: Věnuju se tomu už 10 let a patřím k české špičce ve strongmanech. Začínal jsem mezi amatéry a postupem času jsem se propracoval až mezi profesionály. Strongman sport je rozšířený pojem, ve strongmanech existuje několik disciplín. Vždy je však na organizátorovi, které disciplíny vybere. Může se něco zvedat na maximální váhu, nebo i na maximální počet opakování. Závodí se i na čas, nebo vzdálenost. Celosvětově se tento sport stává více a více oblíbeným, například v sousedním Polsku. Strongman vychází z původních skotských her, při kterých právě nejsilnější muži dokazovali své schopnosti. Rozhodně ale nejde o žádné tahání aut v zubech, nebo trhání telefonního seznamu, je to opravdu regulérní sport, který jsou schopni dělat opravdu jen ti nejsilnější lidé. Nezáleží na tom, jaké je zrovna počasí, strongman závodí i v těch nejhorších podmínkách.

2208strongman1

Co je tvoje největší motivace?
MT: Jde hlavně o to, že mne ten sport baví. Moje motivace je neustále se zlepšovat a posouvat dál svoje hranice.

2208strongman4

Jak se připravuješ na závody? Preferuješ spíše pořádný drill, nebo hlavně čistou hlavu?
MT: Čistá hlava je základ, trénuješ většinou podle toho, na jaké závody se připravuješ. Já konkrétně objedu 10-12 závodů za rok, příprava není specifická, snažím se trénovat všechny disciplíny, abych nebyl na závodech z ničeho překvapen a nevyvedlo mě to z míry. Nedržím žádnou dietu, samozřejmě se ale snažím jíst kvalitně.

2208strongman3

Co bys vzkázal budoucím strongmanům a tvým fanouškům? Máš nějaký svůj vzor?
MT: Vydržte, nechtějte všechno hned. Dnes si každý něco zkusí, zjistí, že mu to nejde a vykašle se na to. Jsou to roky práce a dřiny, rozhodně jsem to neměl zadarmo. Líbí se mi pár světových strongmanů, například Hafþór Júlíus Björnsson, který si také zahrál ve Hře o trůny. Měl jsem i tu čest se na závodech postavit proti pár světovým závodníkům.

2208strongman5

Hafþór Júlíus Björnsson

V sobotu se u zimního stadionu v Mostě uskuteční Mistrovství ČR. Na co se návštěvníci mohou těšit?
MT: Můžou se těšit na to nejlepší, co Česká republika může ve strongmanech nabídnout. Připraveno je 7 disciplín, což je trochu neobvyklé, většinou jich na závodech bývá pět až šest. Disciplíny jsme se snažili s mým kolegou Janem Šalatou vymyslet tak, aby byly vyvážené a vyhrál opravdu nejlepší a nejkomplexnější závodník. Závody začínají od 13:00 hodin u Zimního stadionu v Mostě. Vstup je pro návštěvníky zdarma. Připraveno bude také občerstvení, které můžete zakoupit ve stáncích. Město Most na tuto akci poskytlo i lavice, tudíž si můžete závody vychutnat i v sedě.

2208strongman6

Jan Šalata

Tímto vás všechny srdečně zvu a věřím, že na tyto závody, které v Mostě nemají obdobu, dorazíte v hojném počtu. Určitě se máte na co těšit. Na videu níže se můžete podívat, jak takové závody vypadají například v Anglii.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru