O poslední čipování psů hrazené městem projevili chovatelé mimořádný zájem
Čipování malého psíka na litvínovské veterině. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov - Poslední čipování placené městem Litvínovem přivedlo ve čtvrtek do ordinace veterinárního lékaře Pavla Gabriela velké množství chovatelů.

"Během dopoledne jsme očipovali rekordní počet 25 psů," uvedl vedoucí útulku pro psy v Litvínově Jan Novák, který veterinárnímu lékaři při čipování asistoval. Útulek totiž vede evidenci ve městě čipovaných zvířat. Na lidech poté je, aby si psy zaregistrovali ještě do dalších databází. Doporučené databáze přinášíme na konci článku.

K 1. lednu 2020 bude na základě novely veterinárního zákona schválené v roce 2017 povinné očkování psa proti vzteklině platné pouze v případě, že je pes označený mikročipem. Štěňata musí být označena nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, tedy v půl roce věku. Výjimku budou mít pouze starší psi a to, pokud jsou označeni jasně čitelným tetováním, které bylo provedeno před 3. červencem 2011. V legislativním procesu je v současnosti další novela veterinárního zákona, která mimo jiné definuje vybudování centrálního registrů psů.

Označení psů mikročipem provádějí soukromí veterinární lékaři, kteří jsou oprávněni vykonávat veterinární léčebnou a preventivní činnost, (jsou registrovaní u Komory veterinárních lékařů ČR). Čipování představuje jednorázový úkon srovnatelný s injekční aplikací. Mikročip o délce přibližně jeden centimetr je sterilně aplikován pomocí jehly do podkoží zvířete.

S povinností označit svého psa mikročipem se v tento moment nepojí povinnost zaregistrovat jej do centrálního registru – ten v současné době zatím neexistuje. Provozováno je však několik soukromých databází.

Doporučené databáze:

  • www.iftaregistr.cz
  • www.narodniregistr.cz
  • www.identifikace.cz
  • www.backhome.cz
  • www.czpetnet.cz
  • REKLAMA

    REKLAMA

    Podmínky užití

    Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

    Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

    Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

    Nahoru