Krizový štáb Litvínova: Na Mostecku zatím žádný nemocný, s úředníky bude možné mluvit přes Skype
Litvínov zvažuje kontakt lidí s úředníky prostřednictvým Skype. Ilustrační foto: CC0
Litvínov

Litvínov, ČR - Po vyhlášení nouzového stavu usnesením Vlády ČR pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru (označovaný jako SARS CoV-2) zasedal Krizový štáb obce s rozšířenou působností Litvínov.

Starostka Kamila Bláhová informovala, že podle informací ředitelky Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje ve středu 11. 3. před půlnocí nebyl pro území měst Litvínova, Mostu a Chomutova zaznamenán žádný pozitivně testovaný případ na koronavirus. I tak Krizový štáb apeluje na občany, aby se řídili opatřeními vlády České republiky, která ovšem budou teprve stanovena samostatným usnesením, proto je nutné sledovat informační kanály a oficiální weby.

Na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš informoval, že:

  • Vláda od 13. března od 6:00 hodin zakazuje divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce, a to jak veřejné, tak soukromé s účastí přesahující ve stejný čas 30 osob, a to do odvolání.
  • Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejných osob, které se konají na základě zákona. Zákaz se nevztahuje na výkon práce.
  • Vláda také od 13. března zakazuje přítomnost veřejnosti v čase mezi 20:00 až 6:00 v provozovnách stravovacích služeb a zakazuje činnost provozoven stravovacích služeb umístěných v rámci nákupních center s prodejní plochou přesahující pět tisíc metrů čtverečních.
  • Od pátku od 6:00 se zakazuje také přítomnost veřejnosti v provozovnách poskytovatelů některých služeb - sportoviště, posilovny, přírodní a umělá koupaliště, solária, sauny, wellness služby, hudební a společenské kluby, zábavní zařízení, veřejné knihovny a galerie.
  • Česká republika také zavádí ochranu hranic s Německem a Rakouskem. Hranice bude možné překročit pouze na stanovených hraničních přechodech.
  • Vláda nařídila od 14. března zákaz vstupu všem cizincům, kteří přijíždějí z rizikových oblastí. Nebude možné pro ně překračovat česko-rakouské a česko-německé hranice.
  • Netýká se to občanů ČR nebo cizinců, kteří mají v Česku trvalý nebo přechodný pobyt.
  • Vláda od 14. března také zakazuje českým občanům cestovat do zemí, které jsou uvedeny jako rizikové.

Krizový štáb města Litvínova řešil i lokální dopady:

Zápis do 1. tříd základních škol bude posunut na 22. a 23. dubna 2020. Základní, střední, vyšší odborné a vysoké školy jsou uzavřené včetně jejich veškeré mimoškolní činnosti. Zrušeny jsou také plánované dny otevřených dveří. Zavřená je i ZUŠ Litvínov. Od pátku 13. března bude přerušena činnost Nízkoprahového centra Jaklík v Janově, činnost Městské knihovny Litvínov a výstavních prostor zámku Valdštejnů. „Musíme samozřejmě zrušit i veškeré kulturní akce pořádané městem v následujících třiceti dnech, což nás samozřejmě mrzí,“ vyjádřila se starostka Kamila Bláhová.

Činnost mateřských škol bude projednávat v pondělí 16. března Krizový štáb Ústeckého kraje. „Činnost zatím přerušila pouze MŠ Jeřabinka a MŠ Čapkova, která však k tomuto kroku přistoupila z důvodu plánované rekonstrukce. Děti z této mateřinky jsou rozdělené do MŠ v Tylově a Soukenické ulici. V mateřských školách je nyní kvůli nemocnosti málo dětí,“ předala informace od ředitelek mateřských škol místostarostka Erika Sedláčková. Dodala také, že účast dětí na výuce v mateřské škole je zatím stále na zvážení rodičů.

{article 152955}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

Krizový štáb také řešil chod Městského úřadu Litvínov. „Městský úřad Litvínov v souvislosti se stávající epidemiologickou situací doporučuje občanům, aby zvážili nutnost osobní návštěvy úřadu a přednostně využili jinou formu komunikace s pracovníky úřadu a to především telefonickou nebo e-mailovou,“ žádá občany tajemnice úřadu Eva Hojdarová. Úřední hodiny zatím zůstávají beze změn. „Dále doporučujeme návštěvy úřadu k vyřízení záležitostí, které nesnesou odkladu, řešit objednáním po telefonu, e-mailu či využitím možnosti on-line objednávkového systému pro řidičské a občanské průkazy, cestovní doklady a registraci vozidel na webových stránkách www.mulitvinov.cz,“ dodala tajemnice.

Občané také budou moci využít pro komunikaci s úředníky službu Skype, a to s největší pravděpodobností od pondělí 16. března.

Další informace budou zveřejňovány podle aktuálního vývoje nastalé situace.

Velitel Městské policie Litvínov Zdeněk Urban oznámil, že městská policie bude benevolentní při řešení přestupků v tom smyslu, že nebude v době stavu nouze nutné vyřešit přestupky ve stanovené lhůtě 15 dnů.

Další opatření bude Krizový štáb ORP Litvínov operativně řešit dle aktuální situace.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru