ORLEN Unipetrol uskutečnil v obou svých rafinériích velká havarijní cvičení
ORLEN Unipetrol uskutečnil v obou svých rafinériích velká havarijní cvičení
Litvínov

Litvínov - V litvínovské a kralupské rafinérii společnosti ORLEN Unipetrol se v říjnu uskutečnila plánovaná havarijní cvičení. V severočeském výrobním závodu byla námětem simulace úniku sulfanu a vytvoření toxického mraku, který se začne šířit směrem na východ. Ve středočeském areálu pak simulovali únik automobilového benzínu ze skladovacího tanku do záchytné jímky. Součástí obou cvičení byla i evakuace ohrožených osob a v Litvínově došlo také ke krátkodobému omezení dopravy vně areálu.

Taktickými havarijními cvičeními tak ORLEN Unipetrol prověřil nastavený havarijní plán a činnost podnikového hasičského záchranného sboru v obou rafinériích.

Skupina ORLEN Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy v České republice a spadá do kritické infrastruktury státu. Taktické havarijní cvičení provádí ve svých rafinériích v Litvínově i v Kralupech nad Vltavou pravidelně. „Havarijní cvičení realizujeme každý rok, i když nám zákon ukládá prověření tohoto plánu jednou za tři roky. Bezpečnost v areálu společnosti je pro nás samozřejmě stěžejní. Během cvičení jsme tak prověřili účinnost havarijního plánu, aktuálnost provozní a bezpečnostní dokumentace a součinnost všech záchranných složek při řešení mimořádné události,“ popsal Maciej Romanów, člen představenstva skupiny ORLEN Unipetrol zodpovědný za řízení ochrany zdraví a procesní bezpečnosti, životní prostředí a investiční projekty.

„Námětem letošního cvičení v litvínovské rafinérii byla simulace úniku sulfanu a vytvoření toxického mraku, který se začne šířit směrem na východ. V rámci cvičení byla provedena také záchrana zraněného provozního zaměstnance pohybujícího se v blízkosti reaktoru, který byl zasažen účinky toxicity a o jeho záchraně rozhodl velitel zásahu,“ upřesnil Petr Králert, velitel podnikového hasičského záchranného sboru v Litvínově. Pro účely cvičení byla také provedena evakuace osob z daného výrobního úseku a na místě zůstal jen nezbytně nutný počet zaměstnanců zajišťující chod provozu.

edeniky 5090

Taktické havarijní cvičení. Foto: ORLEN Unipetrol

„V kralupské rafinérii jsme simulovali únik automobilového benzínu ze skladovacího tanku do záchytné jímky a následně provedli evakuaci všech ohrožených osob v blízkosti mimořádné události. Zásahu se zúčastnila také jednotka kralupských podnikových hasičů,“ komentoval nácvik Specialista požární prevence Milan Kaiser. Během obou havarijních cvičení se prověřovala účinnost podnikového havarijního plánu, aktuálnost provozní a bezpečnostní dokumentace a součinnost všech složek při řešení mimořádné události.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru