Knihovnice organizuje swap a ukazuje dětem, co je udržitelný rozvoj. Teď se jí dostalo uznání
Michaela Musialová s ředitelkou knihovny Marcelou Gűttnerovou. Foto: MK Litvínov
Litvínov

Litvínov – V Knihovně Ústeckého kraje se uskutečnilo předávání regionální ceny MARK, určené mladým a kreativním knihovníkům nebo knihovnicím z Ústeckého kraje. (MARK = mladý/mladá, moudrý/moudrá, aktivní, rozkvétající, knihovník/knihovnice.)


Podruhé se v Ústeckém kraji udělovalo regionální ocenění Drsný MARK/Drsná MARKéta, jež je určeno mladým, kreativním a aktivním knihovnicím a knihovníkům, kteří se svou činností významně zasloužili o přínos knihovnickému oboru. Cenu uděluje Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP), region Drsný Sever.

Na rozdíl od loňského roku, kdy ocenění obdrželi mužští zástupci knihovnické profese, letošní nominace ovládly ženy. Z městských knihoven v našem kraji se do užšího výběru dostala Michaela Musialová, kterou za aktivní přístup k udržitelnému rozvoji při práci s dětmi a mládeží nominovala Městská knihovna Litvínov, dále Karolína Homonai, která již třináct let úzce spolupracuje na různých projektech a komunitních aktivitách s Městskou knihovnou Louny a Anne Heaton Petrak, kterou vyslala Knihovna Ústeckého kraje za aktivní práci na pozici koordinátorky Amerického centra a knihovnice v Oddělení cizojazyčné literatury.

Přestože vybrat mezi zmiňovanými třemi dámami nebylo vůbec jednoduché, vítězkou se nakonec stala Karolína Homonai z Loun, která postupuje do celonárodního kola ocenění MARK, jehož výsledky budou známy letos na podzim.

Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v Knihovně Ústeckého kraje ve středu 21. června. Ocenění předávala ředitelka Městské knihovny Louny a předsedkyně SKIP Drsný Sever Dagmar Kučerová a předseda výboru pro kulturu a památkovou péči Ústeckého kraje Vlastimil Skála.

„Velmi si vážím toho, že mezi oceněnými je mladá knihovnice z Litvínova Míša Musialová, která je mezi dětmi velice oblíbená a je lektorkou lekcí informačního vzdělávání s úzkou vazbou na udržitelný rozvoj,“ chválí ředitelka knihovny Marcela Gűttnerová, která v zastoupení ocenění přebírala. V lekci s názvem „Kde se bere mé oblečení?“, ukazuje žákům globální problémy oděvního průmyslu, jako je spotřeba vody, materiálů, dětská či neadekvátně placená práce a vliv na životní prostředí. Děti překvapilo, kolik vody je potřeba na výrobu jediných džínů a násobily, kolik vody se spotřebuje na počet kalhot ve své třídě nebo v celé škole. Lektorka ukazuje, že žijeme v konzumním světě, ve kterém každá reklama říká, že je v pořádku chtít víc a neustále nakupovat.

Na závěr vede děti k zamyšlení nad jejich vlastním spotřebitelským chováním, jak by jej mohly změnit a vést k tomu i členy své rodiny a kamarády. Míša také několikrát zorganizovala Swap (výměna oblečení, hraček, dom. potřeb), kdy šlo také o sousedské setkávání a vyměňování nechtěných věcí, aby se z nich netvořil odpad. Spolupracuje i s azylovým domem pro matky s dětmi a centrem pro ukrajinské uprchlíky, kam se zbylé věci ze Swapu odvážely. Aktivity knihovny propojuje se sdružením ekologicky cítících mladých lidí z Litvínova Ekokul.

swap v knihovně

Při swapu získají majitelé věci, které by jinak skončily na skládce.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru