Zemřel Ing. arch. Pavel Břežanský. Autor oceněné fasády kolektivního domu
Za kvalitně navrženou a zpracovanou fasádu na Koldomu převzal Pavel Břežanský ocenění. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov – V sobotu 1. července zemřel litvínovský architekt Pavel Břežanský. Bylo mu necelých 65 let.

V roce 2004 převzal architekt Pavel Břežanský ocenění soutěži Fasáda roku 2004 za realizaci rekonstrukce stavby Koldům. Záměrem a posláním soutěží Stavba a Fasáda Ústeckého kraje 2004 je nalézt nejkvalitněji a nejestetičtěji provedenou fasádu nebo stavbu, reprezentující architektonickou a stavební kulturu v regionu.

Pavel Břežanský je také pevně spjat s existencí Docela velkého divadla Litvínov. „Byl srpen 1996 a my jsme v Litvínově potkali syna svého kamaráda, malíře Oldřicha, architekta Pavla Břežanského. Když zjistil, že jsme odešli z mosteckého divadla, nabídl nám, ať si otevřeme divadlo v budově litvínovského Benaru. Celé století se tam divadlo hrálo, budova je prázdná a on se svým švagrem Zdeňkem Staňkem ji mají v pronájmu. Já jsem se bránila, ale Jura a Lenka Lavičková byli nadšeni. A tak vzniklo v Litvínově Docela velké divadlo. Igy Říha namaloval lunetu, která jeho genezi znázorňuje. Už 27 let je umístěna v divadelním klubu a jsou na ní “otcové zakladatelé”. Dnes nás zastihla smutná zpráva. Ing. arch. Pavel Břežanský 1. 7. zemřel. Příliš brzy," informovala o smutné události Jana Galinová na sociálních sítích.

luneta docela velkého divadla

Luneta v Docela velkém divadle zobrazuje ty, kteří se podíleli na vzniku divadla. Bystré oko na ní najde i architekta Pavla Břežanského (zobrazen z profilu pod Janou Galinovou). Foto: Jana Galinová

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru