Školky slučuje řada měst. Výjimkou nejsou Litvínov ani Louny. Rodičům to pomůže hlavně v létě
Ilustrační foto
Litvínov

Litvínov – Ve snaze zlepšit efektivitu a koordinaci provozu v oblasti vzdělání spojí město mateřské školy Kaštánek a Na Skalce se Základní školou a MŠ Litvínov, Podkrušnohorská 1589, okres Most do jedné právnické osoby. Základní škola tak bude mít ve správě tři mateřinky stejně jako například základní škola v Ruské ulici. Toto je ideální stav například pro chod mateřinek o letních prázdninách, kdy se školky bez obtíží prostřídají v prázdninovém provozu.

 

Sloučení škol dále umožní administrativním pracovníkům specializovat se na konkrétní úkoly a potřeby školy, což přispěje k lepšímu řízení školního provozu. „Sloučení základní a mateřské školy do jednoho právního subjektu umožní užší spolupráci mezi pedagogy obou škol. Užší spoluprací pedagogů se otevírají nové možnosti pro výměnu zkušeností a společnou tvorbu inovovaného vzdělávacího programu. Spojené školy budou spolupracovat na lepší přípravě dětí z mateřské školy na vstup do první třídy, kdy intenzivnější příprava předškolních dětí zlepší jejich adaptaci na nové prostředí v základní škole. Dojde k jednoduššímu organizačnímu a administrativnímu zajištění prázdninového provozu a během letních prázdnin bude snazší spravovat provoz mateřské školy, včetně úhrad poplatků, stravného a zajištění dostatečného personálu. Sloučení Mateřské školy a Základní školy do jedné právnické osoby představuje další krok k optimalizaci vzdělávacího procesu a zvyšování kvality péče o děti v Litvínově,“ uvedla místostarostka Květuše Hellmichová.

Ke sloučení školních zařízení přistoupilo například i město Louny. Týká se to od 1. ledna 2024 MŠ Dykova, která bude sloučena pod MŠ Fügnerova, a MŠ Čs. Armády, která bude sloučena pod MŠ Šafaříkova. Město se touto optimalizací vyhnulo zrušení jedné školky. Jejich počet i rozmístění zůstane zachován. Bude však větší možnost rovnoměrného pokrytí jejich kapacit a snížení počtu dětí ve třídách, což bude mít pozitivní dopad na děti.

Obyvatel i narozených dětí v Lounech ubývá, od roku 2011 klesl počet dětí o 60. „Šedesát dětí je jedna mateřská školka. My tímto rozhodnutím zachováme počet školek i jejich rozmístění. Bude však větší možnost rovnoměrného pokrytí jejich kapacit a snížení počtu dětí ve třídách, což bude mít nepochybně pozitivní dopad na vývoj dětí, přístup k nim bude více individuální. Věříme, že se zlepší i přenos informací, více se sjednotí prezentace na veřejnosti, sníží rozdíly v poplatcích a vnitřních předpisech jednotlivým MŠ. Citlivě jsme se tak vyhnuli variantě některou ze školek zavřít,“ vysvětlil lounský radní pro školství Milan Čermák.

Městu Louny jako zřizovateli osmi mateřských škol zároveň nahrála situace, kdy obě ředitelky ze slučovaných školek odešly do penze. „Nevytváříme nic neobvyklého. Osobně jsme se s paní vedoucí odboru školství před dvěma lety nechali inspirovat v Chomutově, kde tento způsob řízení funguje,“ řekl starosta Loun Milan Rychtařík.

Podobný model jednoho ředitelství a pod ním odloučených pracovišť funguje při řízení MŠ například v sousedních městech, tedy v Bílině, v Litvínově, v Jirkově, v Litoměřicích.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru