Na závěr prvního dne festivalu žáci zhlédli film Budiž voda! Foto: jip
Litvínov

Litvínov – V pondělí dopoledne byl slavnostně zahájen týdenní program VODAFILMFESTU. Po přednášce mluvčího Severočeské vodárenské společnosti Maria Böhma se žáci 7. a 8. tříd základních škol z Ruské a Podkrušnohorské ulice dočkali promítání prvního filmu Budiž voda! z roku 2021.

„Vybrali jsme pro vás tento film, který mapuje náročnou cestu českých vědců, kteří se rozhodli dokázat, že lze získat vodu ze vzduchu," uvedl před promítáním vedoucí centra VIANA Michal Tarant. Film ukazuje, s jakými překážkami se museli vědci vypořádat, aby svůj vynález mohli představit na celosvětové výstavě EXPO 2020 v Dubaji.

Celé dopoledne pak měli tito žáci plné zajímavých informací, které se všechny nějak dotýkají vody. Dozvěděli se například, že v Ústeckém a Libereckém kraji, kde se o vodu stará Severočeská vodárenská společnost, musí její pracovníci obhospodařovat 15 tisíc kilometrů potrubí. To je v naprosté většině vedeno pod zemí, ovšem je i místo, kde je nad zemí. „Nedaleko Ústí nad Labem ve směru od Lovosic překonáváme Labe. Těžko bychom trubky opravovali pod vodou, byť je to možné, ale dost náročné. Proto vedou trubky vysoko nad hladinou," vysvětloval mluvčí.

 

 

Zaznělo také, že společnost ročně dodá spotřebitelům 51 miliard litrů pitné vody, přičemž zásobuje vodou 10 % obyvatelstva ČR, tedy zhruba 1 milion lidí. „Kupujete si domů balenou vodu? Kolik stojí? Dejme tomu, že 10 korun. Když si ji natočíte z kohoutku, vyjde vás stejné množství na 13 haléřů," překvapil přítomné Mario Böhme.

Další zajímavostí byl například krátký exkurz do historie. „Víte, kde je v kraji historicky doložená první kořenová čistička vody? Máte to kousek... Bylo to v oseckém klášteře, a to už na konci 13. století," přidal jednu perličku. Další se týkala například materiálů, které se na stavbu potrubí používaly. Nebylo to totiž jen dřevo. Protože v Libereckém kraji působili skláři, využívali sklo právě i na potrubí. „Nějakých 1 500 m je ve skle, které je zalito v betonu, dosud funkční, a to u Cvikova," podotknul Mario Böhme.

 

 

Pro studenty i děti z mateřinek je připraven program na celý týden. Stejně tak pro veřejnost. Co si vybrat v programu, si můžete přečíst ZDE.

„Místa na exkurzi janovské přehrady jsou již zabraná, stále je ještě ale volno na tvořivých dílničkách pro rodiče s dětmi, které se konají v pátek v zámku Valdštejnů," upozorňuje lektorka Monika Merhautová.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru