Římský voják Martin přijel na zahradu ZŠ a MŠ Jeřabinka. Foto: Magda Týřová
Litvínov

Litvínov – Parkem Nové Záluží mířil k tamnímu rybníku jezdec na bílém koni zahalený v rudém plášti. Vlastně pouze v jeho polovině. Tu druhou daroval promrzlému žebrákovi. Za nimi šel zástup lidí s lucernami. Kdo se procházel ve čtvrtek večer kolem rybníka Nová voda mohl pak vidět po hladině plující světla. To vše díky tradiční Svatomartinské slavnosti, kterou pořádala ZŠ a MŠ Jeřabinka.

Období průvodů s lucerničkami tak nekončí. Zatímco některé školy je spojí s halloweenem, jiné s Dušičkami, waldorfské školy si tradičně připomínají legendu o sv. Martinovi – římském vojákovi, který před branami města, ač sám chudý, rozdělil se o svůj plášť, aby obdaroval mrznoucího žebráka.

Děti v Jeřabince si legendu připomínají nejen ztvárněním stínového divadla. Vždy se těší na jezdce na koni, který tradičně přijíždí zahalen v červeném plášti, který skutečně mečem rozpůlí, aby se v něm mohl přítomný tulák zahřát. Děti se pak taktéž dělí s ostatními, a to o rohlíčky ve tvaru podkovy plněné ořechovou náplní.

Ještě předtím si při dílničkách mohly vyrobit vlastní lucerny, ozdobily si koníky z ateliéru Woodmaid a zazpívaly písně nejen o sv. Martinovi.

Průvod s lucernami zakončily děti u rybníka Nová voda, kde vypustily na hladinu skořápky plněné voskem. Foto: Magda Týřová

V čele průvodu šel sv. Martin na bílém koni. Foto: Magda Týřová

Světla na vodní hladině děti fascinovala. Foto: Markéta Borská

Průvody s lucernami děti milují. Foto: Helena Krejčí

V zahradě Jeřabinky děti svým zpěvem vítaly sv. Martina. Foto: Magda Týřová

K tradici patří dělení se o rohlíčky ve tvaru podkovy. Foto: Jitka Pavlíková

Kdo neměl vlastní lucernu, vyrobil si ji při dílničkách. Foto: Magda Týřová

Legendu o sv. Martinovi divákům školáci představili pomocí stínového divadla. Foto: Magda Týřová

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru