Do projektu Samet na školách se žáci i učitelé druhého stupně zapojují aktivně a s nadšením
Litvínov

Litvínov – Sportovní soukromá základní škola v Litvínově propůjčila už tradičně své prostory připomínce sametové revoluce z listopadu 1989. Do projektu Samet na školách, jehož cílem je přiblížit mladé generaci odkaz významné události našich moderních dějin, se žáci i učitelé druhého stupně zapojují aktivně a s nadšením.

Organizace akce se ujali dobrovolníci z řad žáků a žákyň devátých tříd, kteří s podporou učitele výchovy k občanství Romana Havlíčka vypracovali scénář a dohodli se se svými pedagogy na formě a způsobu jejich účasti v jednotlivých aktivitách.

Cílem projektu je vyzdvihnout hodnoty svobody a demokracie a aktivovat mladou generaci k zájmu o dění kolem sebe. „Myslím si, že se nám to každý rok daří. Při závěrečné reflexi zážitků a dojmů z jednotlivých stanovišť chlapci a dívky i letos potvrdili, že se dozvěděli nové věci z období totality, byli překvapeni, v jakých podmínkách a s jakými omezeními museli žít jejich babičky a dědové. Z reakce většiny z nich vyplynulo, že si uvědomují, jak byla ta doba těžká a že jsou rádi, že se mají po všech stránkách mnohem lépe,“ upřesnil učitel.

Potvrdil, že všichni, kdo se na projektu podíleli, odvedli pořádný kus práce. Žáci si například vyzkoušeli při hře Kolik stojí čest, že každá volba má své následky a život není černobílý. Workshop Cesta do gulagu umožnil dětem vyzkoušet si, jak se cítili vězni totalitního režimu, jaké pro ně bylo ocitnout se bez jakéhokoli kriminálního provinění, jen proto, že nesouhlasí s režimem, mimo společnost a bez kontaktu se svými nejbližšími.

Dále si chlapci a dívky zacvičili autentickou sestavu Spartakiády, připomněli si v terénu brannou výchovu, ochutnali socialistickou kuchyni, nebo si poslechli písničky Karla Kryla a skupiny Spirituál kvintet.

„Pochopitelně jsme nemohli nevyužít našich dříve narozených kolegů, kteří byli aktivními účastníky listopadových událostí roku 1989. „Někteří se ujali přehlídky módních hitů z doby totality, jiní si z té doby vystřihli ukázkovou hodinu ruského jazyka,“ doplnil Havlíček.

Projekt Samet na školách zaštiťuje neziskový spolek Díky, že můžem, tvořený studenty a mladými lidmi. Cílem je připomenout vhodnými aktivitami hodnoty svobody a demokracie současné generaci a podpořit občanskou angažovanost.

Autor: Jan Floukal

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru