RC modely na vodíkový pohon. Litvínovský tým patří k české špičce a poznává díky tomu zajímavé země po celém světě. Zdroj: HC Verna Racing Team 44
Litvínov

Litvínov – Tři studenti litvínovského gymnázia, kteří jsou součástí HC Verva Racing Team 44, jsou od neděle v Ázerbájdžánu. I se svým závodním speciálem – modelem formule na vodíkový pohon. Jako účastníci celosvětového finále v Las Vegas dostali pozvánku od společnosti Horizon Education na inaugurační závod série H2GP tedy Hydrogen Grand Prix do metropole této země.

V neděli odlétal tým do Baku přes Istanbul, to už ale za sebou měl druhý závod série Hydrogen Power Racing, který se jel v sobotu v Kutné hoře. Žlutočerný speciál s číslovkou 44 si nevedl vůbec špatně. Po 5. místu z Hubálova tentokrát dosáhl na 3. příčku. Před ně se dostali pouze Kysucký strojníci, což je spřátelený tým ze Slovenska, který je rovněž nyní v Baku, a pak RC Racing Hubálov. „Trochu se nám pozměnilo složení týmu, máme dva nováčky, a to Ondřeje Špičáka z druhého ročníku a Pavla Švába z tercie,“ podotkl vedoucí týmu a učitel Gymnázia TGM Litvínov Martin Laxa.

Lehce pozměněná jsou i pravidla letošního ročníku soutěže. „Seriál ve své třetí sezóně upravil pravidla, čímž se opět zvýšila jeho úroveň. Možná to bude pro laika znít komicky, ale nově musí kdokoliv, kdo vstoupí do dráhy, mít na sobě reflexní vestu. Přece jen řidiči se plně soustředí na svůj RC vůz, mají tak upřenou pozornost jen jedním směrem. Reflexní vesta společně se zvukovými pokyny od jury je ale na danou situaci upozorní a předejde se tak případným kolizím," dodal Martin Laxa. Ten také pochválil úroveň všech soutěžních týmů a připravenost jejich závodních vozů.

O jaký seriál půjde v Baku? „Jedná se o závod, který bude plný ázerbajdžánských nováčků, protože v této zemi se projekt autíček na vodíkový pohon realizuje úplně poprvé. Společně s námi letí naši spřátelení Kysucký strojníci, tým z Bulharska a z Holandska, de facto všichni, kdo se zúčastnili světového finále v Las Vegas,“ uvedl před odjezdem Martin Laxa.

Litvínovský tým si účast ve světovém finále zajistil výhrou národního mistrovství, i tak neměl odlet za oceán jistý. Nakonec severočeský tým získal finanční podporu od Ústeckého kraje i Unipetrolu RPA. Před cestou do Ázerbájdžánu tato starost odpadla, protože náklady na týdenní pobyt a cestu hradí týmům pořadatel. Nicméně do jihozápadní Asie mohli odcestovat jen tři členové týmu s učitelským doprovodem. „Zvolili jsme tedy, že pojedou Adéla Hrbková, Tomáš Vlček a jako skvělý řidič Otakar Klika,“ poznamenal Martin Laxa.

HC Verva Racing Team 44 bude v Baku celý týden. O svém působení v této pro Čechy exotické zemi průběžně informuje na facebookovém profilu.

Takto tým ladil svůj závodní speciál před závodem v Kutné hoře...

....a toto už jsou přípravy na tréninkové jízdy v Baku. Foto: HC Verva Racing Team 44

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru