V modernizované budově nádraží chybí lidem prodejna občerstvení. Zdroj: Cestami proměn
Litvínov

Litvínov – Web Cestami proměn zveřejnil stavby, které se ucházejí o titul Proměna roku 2023/2024. Za Ústecký kraj je nominováno 9 projektů. Vedle rekonstrukce zámku v Mirošovicích, který byl již téměř ruinou, mohou lidé hlasovat i pro rekonstrukci a modernizaci vlakového nádraží v Litvínově.

Informace na sociálních sítích rozvášnila opět diskuzi, tak jako u každého příspěvku, který se litvínovského nádraží týká. Odvahu vyjádřit pozitivní dojem z rekonstrukce má jen málokdo. Převládají negativní reakce, kdy lidem vadí, že budovat přišla o svůj typický ráz. U smířlivějších reakcí nechybí kritika toho, že v budově není prodejna občerstvení, pouze automaty. Přesto si mezi diskutujícími proměna našla i ty, kteří jí dali v soutěži svůj hlas. Nad negativními reakcemi se pozastavují také Mostečané, kteří poukazují, že v Litvínově stojí moderní funkční budova, zatímco o rekonstrukci mosteckého nádraží se stále jen mluví a lidé ji viděli tak akorát na papíře.

Investorem modernizace budovy nádraží byla Správa železnic. Rekonstrukce přilehlého autobusového nádraží se zastávkami pro tramvaje byla akcí města. Autorem architektonického návrhu proměny budovy je Ing. arch. Pavel Černohouz. Přestavbu provedla společnost Strabag Rail, a. s. 

Kritikům proměny nádraží se nelíbí, že budova přišla o svůj typický ráz. Zdroj: Cestami proměn

Do soutěže Proměna roku 2023/2024 bylo nominováno téměř 100 projektů z celé republiky, ale i Slovenska. Za Ústecký kraj jde o Mlýnské zahrady v Blšanech, obnovu renesanční brány tvrze v Hrobčicích, již zmiňovanou záchranu renesančního zámku v Mirošovicích (patří pod Hrobčice), výstavbu Přírodovědné observatoře v Kadani, úpravu atria v budově bývalé školy v Kadani (budova dnes slouží jako dům dětí a mládeže a částečně jako administrativní prostory), regeneraci návsi v Úhošťanech (patří pod Kadaň), vytvoření ovocné a zdravotní stezky v Růžové (Děčínsko), rekonstrukci smíšeného domu v Ústí nad Labem (vytvoření bytového fondu) a také rekonstrukci a modernizaci budovy nádraží v Litvínově. 

O soutěžní hlasy bojuje za Ústecký kraj například také oprava zámku v Mirošovicích. Zdroj: Cestami proměn

Hlasovat v soutěži pro jednotlivé projekty můžete ZDE. U každého projektu je nafocen stav před a po realizaci. Se soutěží je spojena putovní výstava nominovaných projektů. V Ústeckém kraji byla k vidění například v říjnu a v listopadu v Hrobčicích, následně v Blšanech, aktuálně je v Budyni nad Ohří, v dubnu bude v Kadani. Putuje zpravidla po městech a obcích, které mají v soutěži svého zástupce. 

 

O přízeň hlasujících se uchází i výstavba observatoře v Kadani. Zdroj: Cestami proměn

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru