Hala svým vzhledem odkazuje i na nedalekou sportovní halu. Zdroj: město Litvínov
Litvínov

Litvínov – Říká se, že dvakrát do jedné řeky nevstoupíš, nicméně v České republice to zřejmě zcela neplatí. Město Litvínov opět hledá společnost, která postaví v areálu koupaliště Koldům novou plaveckou halu. Firmu, která měla sportoviště postavit, přitom město vybralo už na jaře roku 2021. Jenže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže celou akci zrušil. Obdobnou zkušenost má i sousední Most, který takto opakovaně hledal firmu, která se ujme přestavby Repre.

Když v březnu roku 2021 město Litvínov oznámilo vítěze výběrového řízení na plaveckou halu, nejen plavecký klub se těšil, že brzy bude mít pro plavání moderní zázemí na Koldomu. Veřejnou zakázku tehdy vyhrála společnost METROSTAV DIZ + OHL s nabídkou ve výši cca 327 mil. Kč včetně DPH. Znění veřejné zakázky posléze napadla firma, která se do ní ani nezapojila. Po přezkoumání zadání se Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže například nelíbilo, že město má příliš konkrétní požadavky na odbavovací systém. Řízení mezi městem a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže se navíc vedlo několik dlouhých měsíců, a nakonec se celá zakázka zrušila.

Od té doby město nechávalo několikrát celou investiční akci přepočítat na aktuální ceny. Nyní odhaduje, že se cena může pohybovat kolem 354 milionů bez DPH. Nové řízení město vypsalo v prosinci loňského roku. Aktuální termín pro odevzdání nabídek je 13. května. Několikrát se totiž posouval, původně je město chtělo mít na stole již v lednu. „Vzhledem k dotazům, kterých bylo poměrně mnoho, jsme několikrát prodloužili termín. Tento už je konečný," vysvětlil místostarosta Karel Rosenbaum.

S financováním stavby plavecké haly nebude mít dle vedení Litvínov problém. „Peníze máme připraveny. Také máme příslib od Národní sportovní agentury. Byli jsme doporučeni k financování tohoto projektu, což je veřejně dohledatelná informace – na seznamu figurujeme na prvním místě. Dále řešíme, zda využijeme nástroje Národní rozvojové banky, případně zda to budeme řešit pomocí jiných úvěrů. Konečný návrh předložíme, až to bude aktuální, tedy až bude známa nabídnutá cena," vysvětlil místostarosta. Starostka města Kamila Bláhová dodala, že nejvyšší možná nabídka nesmí přesáhnout 375 milionů korun. „Ještě bych doplnila, že u úvěru od Národní rozvojové banky, který je poskytován Strukturálně postiženým regionům a má velmi výhodné podmínky, je možnost na 25 % z toho úvěru získat dotaci, což s ohledem na celkové náklady není zanedbatelná suma, mohlo by se jednat až o 50 milionů," podotkla Kamila Bláhová. O podobě financování budou hlasovat zastupitelé pravděpodobně na mimořádném jednání v květnu. 

Na konci března se již začalo s kácením dřevin, které by překážely výstavbě nové plavecké haly. Foto: Alena Pavlíková

Město už na jaře začalo s nutnými úpravami v areálu koupaliště. V březnu se například vykácely keře a stromy, které budoucí stavbě překáží. Celá akce totiž nepředstavuje jen výstavbu samotné plavecké haly, ale i nutné úpravy okolí včetně vybudování parkoviště pro 40 vozů. 

Plavecká hala bude třípodlažní s 25metrovým plaveckým bazénem se šesti drahami, dětským brouzdalištěm, rekreačním bazénem s divokou řekou a vodními atrakcemi. Součástí jsou saunové provozy s ochlazovacími bazénky, wellness a cvičební sál, samostatné šatny s hygienickým zázemím návštěvníků, masérna, kanceláře, gastroprovoz, strojovny bazénové technologie vč. akumulačních nádrží, vzduchotechniky, vytápění, elektro, měření a regulace atd. a zázemí zaměstnanců, které bude umístěno tak, aby jej měli zaměstnanci na dosah i při letním provozu koupaliště. 

Před výstavbou plavecké haly dojde k demolici objektu stávajících šaten letního koupaliště. Pokud se tentokrát podaří uzavřít s vítězem veřejné zakázky smlouvu, nebude v létě pravděpodobně v provozu koupaliště, protože město má zájem o co nejrychlejší zahájení výstavby.

Starý plavecký bazén v Ruské ulici letos 23. března oslavil 51 let od svého otevření.  

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru