Víme, na kterých linkách bude dopravní podnik zkoušet první elektrobus v plném provozu
Elektrobus SOR u dobíjecí stanice v královéhradeckém dopravním podniku. Foto: DPmHK
Litvínov

Mostecko – Vzhledem k pozvolnému dožívání autobusů na plynový pohon LPG, kterých v Dopravním podniku měst Mostu a Litvínova zbývá posledních 14 kusů, hledá dopravce alternativní variantu ekologického pohonu. Na vybraných linkách bude proto testovat elektrobus.

„V průběhu května budeme mít zapůjčený elektrobus od společnosti SOR. V pátek 12. května ho v Litvínově představíme zástupcům jednoho z našich akcionářů – představitelům města Litvínova,“ řekl ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Daniel Dunovský. Podle jeho slov jde zejména o vyzkoušení tohoto typu pohonu v plném provozu, které má pomoci získat potřebná data a informace k budoucímu vyhodnocení různých alternativ.

Elektrobus SOR EBN 11 bude nasazen od soboty 13. května 2017 v Litvínově, aby ho mohli vyzkoušet i obyvatelé města. „Bude jezdit na lince č. 13 až do čtvrtka, v pátek vozidlo vyzkoušíme na lince č. 23 do Meziboří,“ doplnil Dunovský.

Elektrobus SOR EBN 11 se také představí v Mostě, hned v pondělí 22. května si ho prohlédnou členové představenstva společnosti a zástupci měst Mostu a Litvínova. „Ani obyvatelé Mostu nepřijdou zkrátka, elektrobus bude od úterý 23. května na čtyři dny nasazen do provozu na lince č. 5 a o následujícím víkendu na lince č. 17,“ řekl Dunovský. V pondělí 29. května pak bude opět jezdit linku č. 5.

Aby mohl být elektrobus nasazen do běžného provozu, musí být vybaven odbavovacím systémem, daty MHD v Mostě a v Litvínově s v neposlední řadě i obchodním označením Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova.

Hromadnou dopravu využívá třetina lidí

Podle nedávno provedeného sociologického průzkumu domácností jezdí v Mostě městskou hromadnou dopravou 30 % obyvatel, v Litvínově je to dokonce 32 %. Oba akcionáři dopravního podniku – městě Most a Litvínov - podporují čistou mobilitu a úzce spolupracují s Dopravním podnikem při tvorbě Plánu udržitelné městské mobility pro města Most a Litvínov. Ten má za cíl účinněji řešit problémy související s dopravou v obou městech a zlepšit kvalitu ovzduší i kvalitu života ve městě. Zkouška elektrobusu v provozu městské hromadné dopravy v Mostě a Litvínově je dalším malým příspěvkem dopravního podniku k diskusi o řešení této problematiky.

Autor: Jiří Holý

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru