Sociální demokraté chtějí dát stopku doplatku na bydlení v některých částech Litvínova
Thomas Sebastien Müller před Hotelovým domem v Litvínově. Jeho obyvatelé působí v centru města potíže.
Litvínov

Litvínov - Na nejbližším jednání Zastupitelstva města Litvínova hodlají sociální demokraté iniciovat vydání opatření obecné povahy, kterým by město zakázalo vyplácení dávek hmotné nouze, konkrétně doplatku na bydlení v oblastech se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů.

Kromě Janova by se toto opatření mělo dotknout také centra Litvínova, a to ubytovny Hotelový dům. „Zákon dává městům tuto možnost, jak se bránit přílivu sociálně nepřizpůsobivých lidí, kteří parazitují na sociálním systému. Nově přistěhovalí by už neměli šanci získat doplatek na bydlení. Tím by Litvínov zabránil nejen stěhování lidí z jiných měst, ale také migraci obyvatel po Janově. Některé rodiny jsou totiž schopny stěhovat se v rámci sídliště i několikrát za rok, a to vždy, když jim v původním bydlišti vzniknou dluhy za služby či energie,“ vysvětluje Thomas Sebastien Müller, který chce vedení města vyzvat, aby opatření obecné povahy vydalo.

Podle metodického pokynu Krajského úřadu v Ústí nad Labem je vydání opatření obecné povahy v kompetenci rady města. Lokality, ve kterých by si noví nájemníci už nesáhli na doplatek na bydlení, musí město projednat se sociálním odborem a s Policií ČR. Za oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů lze totiž považovat takové lokality, kde dochází k porušování veřejného pořádku, vyskytují se tu osoby pod vlivem návykové látky a dochází k jevům nepříznivě působícím na děti.

„V Litvínově je to jednoznačně sociálně vyloučená lokalita Janov. O porušování veřejného pořádku v Janově, o zvýšené kriminalitě v této části města, o narkomanech a lidech pod vlivem alkoholu není nutné v souvislosti s Janovem nijak dlouze polemizovat. Stejně špatná situace ale v poslední době je i v centru města v ubytovně Hotelový dům. V minulosti Litvínov ubytovnu neodkoupil, přestože tu možnost měl. Sociální demokraté tehdy navrhovali, aby byla ubytovna přeměněna v domov pro seniory. Tuto možnost ale tehdejší zastupitelstvo odmítlo. A tak máme v centru města ubytovnu plnou opilců, které opakovaně řeší strážníci městské policie. Dokonce se podle posledních zpráv v ubytovně nachází kradené věci či tu prodejné ženy nabízí sex. Podle mého mínění jde jednoznačně o oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, jak o nich hovoří zákon,“ doplnil Thomas Sebastien Müller.

K vydání opatření obecné povahy už některá severočeská města přistoupila. Naposledy to byl Litvínovu nedaleký Jirkov. „Obávám se, že pokud by Litvínov nepřijal stejné opatření, pak by se sociálně nepřizpůsobiví stěhovali z Jirkova k nám do Janova. Jirkov by si tak svou situaci vyřešil, ale v Litvínově by se problém kumuloval. Zákon nám dává možnost, jak spekulantům s byty, kteří pronajímají své nemovitosti sociálně slabým a vydělávají na sociálním systému, zatrhnout jejich výnosný byznys, který se děje na úkor města a jeho slušných obyvatel. Chceme přimět vedení Litvínova, aby tuto možnost využilo,“ uzavřel Thomas Sebastien Müller.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru