Litvínovský zastupitel Thomas Sebastien Müller: Poukázky opět na scéně
Thomas Sebastien Müller.
Litvínov

Litvínov - Od prosince loňského roku je opět vyplácena část sociálních dávek, konkrétně příspěvku na živobytí, v poukázkách. Před lety se s touto praxí začínalo v Litvínově pod taktovkou ČSSD. A už tenkrát se někteří chroničtí pobírači sociálních dávek poukázkám bránili vší silou.

A stejně jako před lety, i dnes se už nespokojení příjemci poukázek obrátili o pomoc na ombudsmanku. Chápu, že do svízelné životní situace se může dostat každý z nás. Příspěvek na živobytí pobírají někteří důchodci, mámy samoživitelky, kterým otec jejich dítěte platí jen minimální výživné nebo i lidé, kteří celý život pracovali a najednou se ocitli bez práce a novou ne a ne sehnat. Většinou se ale příspěvek na živobytí týká lidí, kteří jsou bez práce roky a hned tak pracovat ani nebudou.

Za poukázky je možné nakoupit potraviny, drogistické a další základní zboží. Nepořídíte si za ně alkohol, cigarety a ani do výherního automatu je nehodíte. A právě o to jde. Máma samoživitelka a nakonec i ten důchodce poukázky využije přesně na to, na co využíval i sociální dávku vyplácenou v penězích. Nový systém je pro ně jen komplikací, protože poukázky je možné uplatnit pouze v některých obchodech.

Kdo vnímá dávku na živobytí tak, jak byla myšlena, tedy příspěvek na základní životní potřeby, nad komplikací jen pokrčí rameny. Ostatní, kteří berou sociální dávku jako samozřejmou povinnost státu postarat se o jejich pohodlí a chtějí žít stejně, leckdy snad i lépe, než jejich sousedé, co poctivě den co den stávají do práce, poukázky vnímají jako značnou újmu svých práv.

Předpokládám, že těmto stěžovatelům dá ombudsmanka za pravdu stejně, jako v případě rušení vysedávací vyhlášky. Jen mě tak napadá, proč někoho uráží brát sociální dávku v poukázkách na potraviny, ale roky natahuje ruku pro peníze ze sociálního systému s naprostým klidem a přehledem.

Thomas Sebastien Müller, člen zastupitelstva města, Česká strana sociálně demokratická

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru