Nová vláda Mostu je dál neznámá. Brání jí hrdost a předsudky, myslí si Piráti a Zelení
Hnutí ProMOST bylo na společné jednání s ANO podle svého vyjádření připraveno. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – V Mostě pokračují jednání, která mají vést k sestavení koalice. Její složení stále není jisté, brání jí osobní antipatie zastupitelů některých politických subjektů.

Hnutí ProMOST, které získalo v komunálních volbách nejvíc hlasů a křesel, se sešlo v neděli 14. října se zástupci Pirátů a Zelených, kteří jsou v mosteckém zastupitelstvu nováčky. Jednalo se o programových průsečících a možnostech budoucí spolupráce na úrovni vedení města na další čtyři roky. Většina podmínek Pirátů a Zelených byla akceptována, uvedlo hnutí ProMOST v aktuálním vyjádření na svém facebookovém profilu.

Piráti a Zelení navrhli možnou koalici s ProMOST, ODS a ANO 2011, které ale spolupráci s občanskými demokraty a někdejšími Severočechy Most dál odmítá. „Tento přístup nás velmi mrzí, neboť jsme byli na společné jednání připraveni,“ uvádí ProMOST v čele s dosavadním primátorem Janem Paparegou. Ve středu se proto sešli zástupci vítězné strany s ODS, kde si definovali programové požadavky a návrh na složení městské rady. „V návaznosti na uvedené skutečnosti bude hnutím ProMOST iniciováno společné jednání zástupců Pirátů a Zelených a ODS, kde by měly být komunikovány podmínky budoucí spolupráce,“ sdělilo ještě hnutí.

Koalice ve složení ProMOST, ODS a Piráti a Zelení by měla nadpoloviční většinu, hnutí ANO teoreticky k vládnutí nepotřebuje. Silná koalice je ale stabilnější.

Výsledky voleb v Mostě

{article 99328}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

„V rámci jednání s hnutím ANO jsme se shodli na konstruktivních návrzích pro pomoc našemu městu. Podobná řešení má i hnutí ProMost, proto se snažíme najít společnou řeč. Vždyť v jednotě je síla. Náš návrh na společné jednání a případnou trojstrannou spolupráci s hnutím ProMost ANO prozatím odmítá. Bohužel se stále zdůrazňují osobní spory a antipatie, které vedení ANO brání překročit svůj stín a jednat v zájmu města,“ uvedli ke koaličnímu vyjednávání Piráti a Zelení.

Podle nich by měly jít osobní spory stranou. „Vážíme si otevřenosti hnutí ProMost, které se ke společné schůzce a projednání podmínek koalice vyjádřilo pozitivně. Cílem nás všech je a mělo by být vytvoření silného a stabilního vedení města, které to s Mostem myslí skutečně vážně,“ dodali Piráti a Zelení, kteří dostali při kolotoči vyjednávání o budoucím vedení města i nabídku primátorského postu. Od které strany neuvádějí. „Tíha odpovědnosti neleží tedy aktuálně primárně na nás, ale na schopnosti polknout svou hrdost a předsudky a jednat v zájmu města Most,“ uzavřeli středeční prohlášení Piráti a Zelení.

ANO se aktuálně zatím k situaci nevyjádřilo. V minulých dnech ale uvedlo, že s ProMOST nemůže vytvářet koalici, neboť nenalezne vůči tomuto hnutí morální shodu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru