Nové dialyzační centrum uvítá pacienty už na podzim
Nová budova bude mít čistý, hladký design. Bude jednopodlažní a nezasáhne rušivě do charakteru lokality. Foto: Ilona Kaulfuss
Most

Teplice – Když se na prostranství u kruháku na křižovatce Libušiny a Duchcovské začalo kopat, objevily se v diskuzích na sociálních sítích uštěpačné poznámky, že se tu staví další obchodní centrum, protože jich máme v Teplicích málo. Někteří z místních si pro změnu posteskli, že by tu mohlo stát pěkné dětské hřiště. Ve chvíli, kdy začaly šplhat zdi nového objektu vzhůru, se na plotě objevil banner s informací, že tu vyroste nové dialyzační centrum. A bylo po dohadech.

Lokalita je pár metrů od Nemocnice s poliklinikou v Teplicích, u zastávky MHD. Čili přímo strategické místo. Provoz dialyzačního střediska nenaruší klid obyvatel zdejšího sídliště, jako by tomu bylo v případě obchodního centra. Ve středu 13. března se v místě hrubé stavby konala tisková konference, která měla za cíl zaplnit informační mezery veřejnosti.

Výstavba centra je v režii provozovatele dialyzačních středisek B. Braun Avitum české a slovenské skupiny německého koncernu B. Braun. Stavba byla zahájena v listopadu loňského roku na zelené louce. Celkové náklady, jak informoval ředitel sítě dialyzačních středisek Martin Kuncek, jsou odhadnuty na zhruba 100 miliónů korun. Termín otevření se plánuje na podzim letošního roku. „Teplické dialyzační centrum působilo řadu let v prostorách teplické nemocnice s poliklinikou. Bohužel se nám nepodařilo dohodnout se s Krajskou zdravotní na prodloužení nájmu. Proto jsme se rozhodli zajistit péči našim pacientům tímto způsobem,“ vysvětlil Kuncek. Společnost B. Braun má v České a Slovenské republice čtyři desítky dialyzačních středisek. V loňském roce bylo přitom nejlepší ze všech právě teplické a duchcovské dialyzační centrum, vedené primářem Petrem Hartlem.

1503dializa

Budova, která bude splňovat nejpřísnější hygienické a technické podmínky, bude plně klimatizovaná. Foto: Ilona Kaulfuss

V novém jednopodlažním objektu s plochou zhruba 900 metrů čtverečných bude umístěna nutriční i nefrologická ambulance a dialyzační oddělení s kapacitou 30 lůžek. „Pro pacienty bude výhodou vlastní parkoviště v areálu a zastávka MHD hned vedle,“ uvedl Hartl. Centrum bude disponovat nejmodernějšími dialyzačními přístroji a špičkovými doplňkovými technologiemi. Prostory budovy, která byla navržena s ohledem na maximální úspory energií, budou plně klimatizované. V areálu se počítá dokonce s venkovním fitness pro pacienty.

Petr Hartl zdůraznil, že se v České republice do dialyzačního programu dostává 50 % lidí z ulice. „To znamená, že nejsou připraveni. Opakem toho jsou pacienti, kteří už byli zařazeni do nefrologické ambulance. Ta je na dialýzu připraví,“ zdůraznil Hartl důležitost osvěty. Vyzdvihl také smysl akcí jako je Světový den ledvin, který letos připadl na 14. března. „Nabídka možnosti vyšetření ledvin zdarma by měla přiblížit péči lidem, kteří o své nemoci třeba dosud nevědí.“

Dialýza je přechodným můstkem k transplantaci ledvin. Ne všichni pacienti jsou ale transplantace schopní a také ne všichni se včas dočkají náhrady. Transplantovaná ledvina dokáže dobu života proti životu na dialýze zdvoj až ztrojnásobit. Podle Petra Hartla je v Teplicích dlouhodobě kolem 10 % pacientů zařazených na čekací listinu. „Pro transplantaci je vhodných 10-12 % dialyzovaných lidí a každým rokem toto číslo narůstá. V loňském roce byla v Teplicích transplantace provedena u šesti pacientů,“ doplnil Hartl.

Velký respekt veřejnosti si v loňském roce získal svým činem herec Karel Zima, který jednu ze svých ledvin daroval zpěvákovi skupiny 100°C Karlu Vaňkovi. Darovaná ledvina dostala jméno Jitka. Herec, který se stal patronem Světového dne ledvin, se středeční tiskové konference zúčastnil. „Lidé by se měli více zajímat o zdraví své, rodiny a svých známých. Mnohdy ani netuší, že mohou pomoci. Je to něco, co se nedá koupit. Ve srovnání s tím je nejdražší Ferrari jen kusem plechu,“ uvedl Zima ke svému rozhodnutí. Se zpěvákem se seznámil na natáčení vloni na jaře. Když se dozvěděl, že Vaněk musí každý druhý den jezdit na dialýzu do Plzně a že po kolapsu málem zemřel, rozhodl se mu darovat ledvinu.

1503dializa2

Tiskové konference se kromě představitelů Skupiny B. Braun CZ/Sk a lékařských expertů zúčastnil i teplický primátor Hynek Hansa (druhý zleva). Vedoucí dialyzačního centra v Teplicích, Petr Hartl, je čtvrtý zleva. Foto: Ilona Kaulfuss

Na tiskové konferenci se kromě představitelů společnosti B. Braun a expertů z oblasti lékařské vědy objevil také teplický primátor Hynek Hansa. Ten vyjádřil radost nad tím, že v Teplicích vyroste technologicky vysoce moderní zdravotní zařízení pro občany, kteří dialýzu potřebují. „Jsem rád, že se společnost B. Braun rozhodla provést tuto stavbu právě zde. A těším se, že se na podzim zúčastním jejího slavnostního otevření,“ dodal primátor.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru