Unikátní laboratoř na kolečkách učí školáky zábavnou formou nejrůznější chemické experimenty
EDUbus a lektoři Eduteamu. Foto: Nadace Unipetrol
Most

Most - Nadace Unipetrol společně se sdružením Eduteam, který provozuje unikátní výukový autobus s názvem EDUbus, zahájilo měsíční chemickou roadshow, během které navštíví dvacet základních škol na Mostecku a Lounsku.

Žáci si v této moderní učebně na kolečkách proměněné v laboratoř vyzkouší zábavnou formou nejrůznější chemické experimenty a nahlédnou pod pokličku moderní výuky chemie. Měsíční roadshow odstartovala v úterý 26. března u Základní školy kpt. Otakara Jaroše v Lounech a vyvrcholí 30. dubna u Základní školy Obránců míru v Mostě.

Program EDUbusu je rozdělen do dvou částí. Dopoledne se žáci účastní badatelské a experimentální výuky, kterou si každá škola vybírá ze třinácti různých programů. „Největší zájem je o robotiku a pokusy se suchým ledem,“ říká Jiří Havlík, šéf Eduteamu. Dopolední program je přístupný také pro učitele školy, kteří mohou navštívit ukázkovou hodinu.

Odpoledne si pak učitelé mají možnost vyzkoušet vše, co mobilní laboratoř nabízí. „Pro pedagogy máme zajímavé nápady jak zatraktivnit výuku. Jedním z nich je třeba takzvaný nápadník jednoduchých pokusů pro realizaci bez drahých pomůcek,“ přibližuje Jiří Havlík.

„EDUbusu jsme věřili od samotného začátku, a proto Nadace Unipetrol podpořila jeho start. Poprvé jsme společně představili EDUbus v dubnu 2018 v Litvínově a dnes je zamluvený na měsíce dopředu. Školy si ho žádají pro své žáky opakovaně,“ uvádí ředitelka Nadace Unipetrol Julie Růžičková, která dodává: „Je to skvělý projekt, který by ale nebyl úspěšný bez výjimečného týmu. Jde o pedagogické a didaktické matadory, kteří dělají dobře svoji práci. Důkazem jsou nadšení žáci, ale i učitelé, kteří laboratoř na kolečkách navštívili.“

O EDUbusu

EDUbus je mobilní polytechnická laboratoř s programem pro mateřské, základní a střední školy. Jedná se o ojedinělý vzdělávací projekt, který popularizuje polytechnické obory pomocí speciálních výukových metod, moderních technologií a atraktivního prostředí. Cílem je motivovat žáky, rodiče a laickou veřejnost k hlubšímu poznání technických a přírodních věd.

0204edubus1

Zároveň EDUbus nabízí odborný program pro pedagogy, který je akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. „Naším cílem je seznámit děti i pedagogy s odlišnými možnostmi výuky chemie a s novými postupy. Návštěvníci uvidí moderní vybavení, které by mělo být i ve školách. Chceme vzbudit zájem u zřizovatelů škol, aby takovéto vybavení do škol také pořídili,“ komentuje Jiří Havlík, šéf Eduteamu, a dodává: „EDUbus je plně samostatný, má vlastní dieselový agregát, stolitrovou nádrž na vodu, stačí mu vlastně jen vhodné místo pro zaparkování.“

Přehled základních škol, které EDUbus v Ústeckém kraji navštíví:

27. března ZŠ a MŠ Koperníkova v Teplicích, 28. března ZŠ Meziboří, 29. března ZŠ Jakuba Arbesa, Most, 2. dubna ZŠ Obrnice, 3. dubna Gymnázium v Mostě, 4. dubna ZŠ profesora Zdeňka Matějčka, Most, 5. dubna ZŠ Vítězslava Nezvala, Most, 9. dubna ZŠ Rozmarýnová, Most, 10. dubna AMASCHOOL, Široký vrch 363, Most, 11. dubna ZŠ U Stadionu, Most, 12. dubna ZŠ Zlatnická, Most, 15. dubna ZŠ Lom, 16. dubna ZŠ Zdeňka Štěpánka, Most, 17. dubna ZŠ Václava Talicha, Most, 23. dubna ZŠ Bečov, 24. dubna ZŠ Okružní, Most, 25. dubna ZŠ Svážná, Most, 26. dubna ZŠ Braňany, 30. dubna ZŠ Obránců míru, Most.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru