Na Mostečany zaútočí inverze, útočiště nabídnou Krušné hory
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Trvá už od nepaměti. Co? Pomyslná válka mezi meteorology a nízkou inverzní oblačností. A převaha je neoddiskutovatelně na straně nízké inverzní oblačnosti. Ostatně předpověď na neděli 20. října je toho důkazem. Slibovala totiž slunečnou oblohu a teploty blížící se dvacítce. Realita? Po slunci ani památka, rtuť teploměru se zastavila již na třináctce.

V podobném duchu se nesl také pondělní den. Akorát s tím rozdílem, že Krušné hory tentokrát inverze šetřila ještě více. A tak se například v Nové Vsi v Horách dočkali nejen slunečních paprsků, ale i teplot až okolo 19 °C. V nížinách, o stovky metrů níže, bylo chladněji, denní maxima se povětšinou pohybovala okolo 15 °C. Největší extrém byl zaznamenán na jihu Šumavy a v sousedních Novohradských horách, kde ve Vyšším Brodě a v Pohoří na Šumavě naměřili shodně až 26,4 °C.

Zdá se, že zadní strana tlakové výše, s ní spojený příliv teplého vzduchu a s ním spjatý inverzní charakter počasí u nás vydrží minimálně do konce tohoto (pracovního) týdne. Předpověď na nejbližší dny proto bude poněkud monotónní, vlastně by se dala shrnout následovně: Bydlíte-li nahoře v Krušných horách, čekají vás krásné dny, pakliže ne, tak holt dycky Most.

Úterý 22. října:

V ranních hodinách rozhodně nepřekvapí mlhy, které se nicméně nedlouho po východu slunce rozpustí. Menší problém může mít slunce s případným stratem (nízkou inverzní oblačností), avšak jako pravděpodobnější se jeví ta varianta, že po počátečních bojích mezi sluncem a mlhou/nízkými oblaky se obloha zbarví do modra a tak tomu zůstane po celý zbytek dne. Sečteno a podtrženo: Úterní den nabídne převážně jasnou až skoro jasnou oblohu, beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 19 °C.

Středa 23. října:

Pokud by nebyl pozdní říjen, tak by vzhledem k postavení tlakových polí bylo jasné, že bude nádherně. Tedy od půlnoci do půlnoci na nebi uklizeno, to jest jasno, a teplotní křivky daleko od bodu mrazu. Nuže, neb je pozdní říjen, je možné, tak jako na konci uplynulého týdne, že předpověď nebude úplně kompatibilní se skutečností. Prostě: Jestliže východ slunce nedoprovodí mlha/nízká oblačnost, můžeme se těšit na slunný den s nejvyššími odpoledními teplotami okolo 16 až 20 °C, v opačném případě... Podzim je zkrátka podzim. Ráno v minimu kolem 9 až 5 °C.

Poznámka: Více pravděpodobná, podle numerických modelů, je nadvláda nízké inverzní oblačnosti s nejvyššími odpoledními teplotami okolo 11 až 15 °C.

Čtvrtek 24. října:

Viz. předpověď na středu 23. října

Poznámka číslo dva: Je vskutku zajímavé, že před nedělí 20. října o inverzi (a tedy možnosti zatažené namísto jasné oblohy) nepadla ani zmínka... Stará dobrá jednoduchost (skromná inteligence), nebo meteopopulismus? (soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru