Z léta rovnou do zimy! Po velmi teplém víkendu dorazí brutální ochlazení
Podzimní České středohoří. Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko - Život v sevření Českého středohoří a Krušných hor, to je v chladnější polovině roku dosti nemilé. Není tomu až tak dávno, co na Štědrý den bylo v celé České republice jasno, pouze Mostecko bylo sužováno hustou mlhou, se kterou si ani kouzlo Vánoc neporadilo. V uplynulých dnech sice mlhy a především nízká inverzní oblačnost trápily značnou část Čech, nicméně na Mostecku jsou pro jejich přítomnost podmínky více než dobré.

Kdyby Most ve čtvrtek 24. října namísto na České středohoří a Krušné hory hleděl na Moravskoslezské Beskydy, dočkal by se nejenom slunečného, ale hlavně extrémně teplého počasí. Poblíž Třince se totiž rtuť teploměru zastavila až na 27 °C, obyvatelé Mostecka se museli spokojit s plus minus 16 °C, přestože i to je vzhledem k roční době nadstandard. Anebo by stačilo, kdyby Most ležel někde v Alpách. I tam se totiž, díky föhnovému proudění, na některých místech teplota přehoupla přes hranici letních 25 °C.

Ve stejném duchu se ponese také poslední říjnový víkend, kdy příliv teplého vzduchu vyvrcholí. Pokud to nízká inverzní oblačnost dovolí, tedy nebude-li se řídit heslem dycky Most, můžeme se těšit na teploty až v okruhu dvacítky. Ovšem, ať už to s nízkou inverzní oblačností dopadne jakkoli, po víkendu přijde ochlazení. A bude stát za to, i v nížinách by se totiž mohly objevit sněhové vločky.

Co praví aktuální předpověď počasí?

Pátek 25. října:

V noci, ráno a dopoledne zvýšená koncentrace oblaků vysokého patra (a vysoká pravděpodobnost mlh/nízké oblačnosti), poté po celý zbytek dne jasno bez jediného mráčku (neusadí-li se na nebi stratus). Nejvyšší odpolední teploty okolo 16 až 20 °C (bude-li slunce svítit už od svého probuzení).

Sobota 26. října:

Střed tlakové výše, který v průběhu pátečního dne zavítá do českého vzdušného prostoru, se přemístí nad Rumunsko. Česko v čele s Mosteckem se ocitne na zadní straně této tlakové výše, důsledkem čehož bude jihozápadní proudění. Pomineme-li případné ranní mlhy, lze od jitra až do večera očekávat bezoblačné nebe. K tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 16 až 20 °C (nenastane-li nějaký problém v podobě stratu, to by však neměl). Ráno v minimu kolem 9 až 5 °C.

Neděle 27. října:

Co bylo, pominulo. Řeč je samozřejmě o mimořádně teplém počasí, které se pravda Mostečanů zase až tak moc netýkalo. Přes severní Německo bude od severozápadu postupovat studená fronta, spojená s rozsáhlým polem nižšího tlaku vzduchu nad Skandinávií a severním Ruskem, za ní bude následovat studená sprcha v podobě invaze vskutku chladného, původem arktického vzduchu. Leckoho potěší, že do Čech tato studená fronta dorazí až někdy pozdě odpoledne/večer – většina neděle ještě nabídne jasnou oblohu a než se zatáhne, tak rtuť teploměru vyleze k hodnotám okolo 15 až 19 °C.

Pondělí 28. října:

V nočních a ranních hodinách kvůli studené frontě oblačno až zataženo, srážky, budou-li vůbec nějaké, zanedbatelné. Poté ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C.

Předpokládaný vývoj denních maxim v dalších dnech:

  • 29. října: 7 až 11 °C
  • 30. října: 3 až 7 °C
  • 31. října: 2 až 6 °C
  • 1. listopadu: 3 až 7 °C
  • 2. listopadu: 1 až 5 °C
  • 3. listopadu: 2 až 6 °C

Nezapomeňte, že v neděli 27. října končí letní čas, takže ve 3:00 návrat v čase do 2:00. A fandíte-li do budoucna ponechání standardního (lidově zimního) času, mějte na mysli, že v létě, po dobu cca jednoho a půl měsíce, bude světlo již od cca 3:15 (nikoli od 4:15 jako nyní). Naopak v zimě se několik týdnů začne rozednívat okolo 8:30 (nikoli až okolo 9:30, jak někteří mistři v oboru tvrdí). (soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru