Lidé ignorují vládní nařízení: Vycházky bez roušek, hromadné pivko u večerky, párty u karet i pro děti
Ilustrační foto: MP Most
Most

Mostecko - Zakrytí dýchacích cest a omezení kontaktu s jinými osobami na nezbytně nutnou míru je mimo jiné povinností všech osob na základě nařízení vlády v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu. K ochraně dýchacích cest je možné využít respirátor, roušku, ústenku, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapénkové infekce. "Někteří lidé, ale je jich skutečně minimum, si nepřipouštějí závažnost situace, a pravidla nerespektují. Zpočátku jsme domlouvali, ale teď už nevěřím tomu, že by to někdo nevěděl. Podle našich zjištění to bývají to zpravidla lidé, kteří si myslí, že udělají dojem, když pravidla nerespektují a nemají například přes ústa šátek. Bohužel tím spíš dávají najevo svou nízkou inteligenci a brzy mohou mít na krku několikatisícovou pokutu,“ upozornil ředitel městské policie Jaroslav Hrvol na přísný postup městské policie v nouzovém stavu.

Přesně tak dopadl mladý muž, který si v neděli ul. W. A. Mozarta vyšel s kamarádkou. Zatímco žena si kryla obličej rouškou, on žádnou ochranu dýchacích cest neměl. Strážníci muže zajistili při kontrolní činnosti při akci v lokalitě stovek, zaměřené na kontrolou dodržování vládního nařízení. Muž uvedl, že má roušku doma a nemá si čím ústa a nos zakrýt. Další podobný případ strážníci řešili v ul. Šeříková. Strážníci obě osoby ztotožnili a zadokumentovali důkazní materiál a přestupek proti krizovému zákonu oznámili na odbor správních činností. Za tento přestupek jim ve správním řízení hrozí několikatisícová pokuta.

Strážníci se zaměří také na shlukování osob na veřejném prostranství. „Není možné, aby si lidé mysleli, že když mají roušky, tak se mohou scházet na veřejném prostranství a dát si s kamarády v parku nebo u večerky pivo nebo aby skupinka sedmi dětí běhala po sídlišti. Povolené jsou pouze procházky v přírodě, kde je možné dodržet odstup, a to s rodinnými příslušníky, nikoli s kamarády. Je třeba si uvědomit, že ignorací pravidel lidé ohrožují zejména své rodinné příslušníky a rodiny svých přátel,“ upozornil Jaroslav Hrvol. Za dodržování vládního nařízení u dětí samozřejmě zodpovídá zákonný zástupce a za jeho nerespektování hrozí rodičům vysoké sankce.

Strážníci zjistili porušení nařízení vlády také právnickými osobami, zejména provozovateli restaurací. Restaurace byly na základě výzvy strážníků okamžitě uzavřeny a události strážníci oznámili správnímu orgánu. „Pokuty při vyhlášení nouzového stavu v republice dosahují u právnických osob vysokých částek a mohou být pro provozovatele v této situaci skutečně nepříjemné. Jedná se opravdu o nouzový stav a není čas zkoušet policii, jestli to uhraju. Všechny žádáme, aby pravidla dodržovali, zůstali doma a nezkoušeli nařízení obejít,“ doplnil Jaroslav Hrvol.

Nouzový stav také zpřísnil tresty za drobnou kriminalitu. U některých trestných činů je možné použít přísnější trestní sazby. Týká se to zejména trestných činů šíření nakažlivé lidské nemoci, krádež, zpronevěra, podvod, lichva nebo šíření poplašné zprávy. Pachatelé mohou dostat za krádež v obchodě nebo třeba vloupání do bytu během nouzového stavu místo dvou let až osmiletý trest pobytu za mřížemi.

Nejde jen o Mostecko, podobné prohřešky řeší i jinde

Policisté v uplynulých dnech na Chomutovsku řešili oznámení o shromažďování občanů ve veřejně dostupných prostorách a navíc bez nařízené ochrany úst a nosu.

K jednomu z případů došlo v pátek večer v malé obci na Klášterecku. Tam se v budově tělovýchovné jednoty konala oslava, na níž bylo přítomno celkem 18 lidí včetně dětí. Přítomní neměli zakrytý obličej, jak ukládá nařízení vlády z minulé středy. Vyplývá z něho povinnost mít ve veřejných prostorách zakrytá ústa a nos.

"K obdobnému oznámení vyjížděli v neděli večer i chomutovští policisté. Na sídlišti Kamenná se sešlo sedm lidí, aby si ve společných prostorách panelového domu zahráli karty. Opět všichni bez jakékoli ochrany obličeje," uvedla policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Kromě povinnosti mít mimo bydliště zakrytá ústa a nos přitom vláda ČR rozhodla s účinností od 16. března 2020 o zákazu volného pohybu osob na území České republiky s výjimkou cest do zaměstnání, do zdravotnických zařízení, nezbytných cest za rodinou a dalších nezbytných cest, například k obstarání základních životních potřeb. Ani jeden z výše popsaných případů do těchto výjimek nespadá.

"Policisté tedy oba případy zadokumentovali a oznámili správnímu orgánu k projednání přestupku," uzavřela policejní mluvčí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru