V mosteckém Azylovém domě vaří v novém. I tímto způsobem pomáhá Krabice od bot
Maminky s dětmi mohou vařit díky Krabici od bot v nové kuchyni. Foto: Diakonie Most
Most

Most - Je tomu více než týden, co Diakonice Českobratrské církve evangelické oficiálně převzala z rukou zhotovitele zbrusu novou kuchyňskou linku do kuchyně pro klienty Azylového domu pro ženy a matky s dětmi v tísni Most. Rekonstrukce byla provedena díky výtěžku loňského ročníku sbírky Krabice od bot.

Stará kuchyňská linka sloužila téměř šest let. Azylovým domem prošlo jen za loňský rok 63 klientek a 105 dětí. Velká část z nich vaří v kuchyni v prvním patře, a to je opravdu hodně. Navíc se musí počítat s faktem, že některé klientky nejsou ze svých původních domovů zvyklé vařit tak, jak je běžné a jejich občasné kuchyňské experimenty se do původní linky promítly v podobě různých neodstranitelných fleků, škrábanců či vypálených děr.

Takže se není co divit, že si kuchyně s vysloužilou linkou již zasloužila renovaci. „Kuchyňskou linku takovéto velikosti a v takovéto hodnotě z běžných provozních dotací nepořídíte, takže jsme museli hledat jiné zdroje,“ uvádí Markéta Strížová, ředitelka mostecké Diakonie. „Napadlo nás tedy zkusit štěstí a sepsat projekt na novou kuchyňskou linku do Krabice od bot. Jsme rádi, že Diakonie ČCE, která tuto tradiční předvánoční sbírku pořádá, vybrala mimo jiných i právě náš projekt.“

Krabice od bot je předvánoční akce, která má za cíl potěšit děti z chudších rodin v České republice. V roce 2020 proběhne již po desáté. Radost těmto dětem udělají zase děti, jimž dospělí pomohou připravit jejich dárkovou krabici od bot. Tu společně naplní dětskými dárky k Vánocům a odnesou na některé ze sběrných míst, které ho předá potřebným. Současně se sbírkou dárků probíhá i finanční sbírka Krabice online. Ta vznikla v roce 2017 jako doprovodná sbírka Krabice od bot. Od té doby dárci věnovali více než 1 800 000 korun. V minulých letech dary směřovaly na pomoc maminkám v azylových domech Diakonie.

Nyní již klientky vaří v nové kuchyni, která se jim velice líbí. Mezi klientkami je třeba i paní Věra, která je v azylovém domě se svými dvěma dětmi už od února. „Tahle nová kuchyně je super, protože tu starou už nešlo skoro vůbec vyčistit. Všechna ta mastnota a špína se držela ve spárách a byla tam přímo zažraná. Teď stačí jen otřít hadrem a je zase jako nová.“

Kuchyňskou linkou však plány na zvelebení prostředí v azylovém domě nekončí. V kuchyni právě probíhá i výměna parapetů, kterou zajišťuje údržbář a v plánu je přidat i nějaké obrázky na stěny. Výraznou proměnou prošla též i zahrada náležící k azylovému domu. Na jaře tam vznikly (opět za pomoci místního šikovného pana údržbáře) bylinkové a zeleninové záhonky a v loňském roce pořizovali nové herní prvky pro děti, které je v plánu letos doplnit.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru