VIDEO: Odtud strážníci sledují Most! Operační středisko má k dispozici novou zobrazovací stěnu
Nová zobrazovací stěna. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Operační středisko městské policie v Mostě prošlo kompletní rekonstrukcí a má novou zobrazovací stěnu z LCD panelů s kvalitnějším rozlišením a novými funkcemi. Na operačním středisku slouží nepřetržitě 24 hodin 3 strážníci - operátoři, kteří obsluhují tísňovou linku 156 a městský kamerový dohledový systém s 85 kamerovými body. Hlavní operační pracovník pak zároveň zajišťuje koordinaci jednotlivých zásahů, které je možné monitorovat prostřednictvím kamer a zobrazit na hlavní videostěně.

Podle ředitele Městské policie Most je tato zobrazovací stěna pro operační středisko dlouho očekávaným přínosem: „Operační pracovník může volit z několika zobrazovacích režimů podle aktuální potřeby a všichni operátoři pak přehledně vidí důležité informace na hlavní videostěně. Na stěně je možné zobrazit výstupy z jednotlivých kamerových bodů, které se dají zvětšit přes více panelů se zachováním kvalitního rozlišení. Je možné zobrazit také informace z GPS služebních vozů, díky kterým vidí pohyb jednotlivých motohlídek ve městě a samozřejmě většinou i samotný zásah,“ vysvětlil Jaroslav Hrvol.

Rozvoj a modernizace technických, režimových a organizačních nástrojů a opatření situační prevence pro zvýšení bezpečnosti ve všech částech města je také zakotvena strategii prevence kriminality z roku 2018.

„Modernizace operačního střediska městské policie a rozšiřování počtu kamerových bodů je jednou z hlavních priorit vedení města a daří se nám velmi dobře. Umisťujeme každý rok minimálně 4 nové kamerové body do problémových lokalit, které vybíráme ve spolupráci s občany na základě Průzkumu pocitu bezpečí a Pocitové mapy. V roce v roce 2019 to bylo 5 kamerových bodů a v roce 2020 dokonce 6 nových kamer,“ uvedl primátor města Mostu Jan Paparega.

https://www.youtube.com/watch?v=GK4dyfKpG2M

Na modernizaci operačního střediska a rozšíření kamerového systému se městské policii v posledních dvou letech podařilo získat dotace ve výši 2 miliony korun. Městský kamerový dohledový systém spolu s projekty na asistenty prevence kriminality jsou podle průzkumu pocitu bezpečí nejvýznamnější nástroje na zvýšení pocitu bezpečí občanů v sociálně vyloučených lokalitách. Městský kamerový dohledový systém městské policie v Mostě patří mezi nejmodernější v rámci České republiky s poměrně vysokým pokrytím území města díky 85 kamerovým bodům.

Obsluhovat 85 kamerových bodů v reálném čase není jednoduché, proto městská policie v současné době připravuje projekt na financování další modernizace – softwaru pro analýzu dat z kamerového sytému, který umožní automaticky analyzovat klíčové informace v nejrůznějších rizikových situacích ve veřejném prostoru v Mostě.

„V současné době připravujeme projekt z oblasti Smart & Safe City, který by nám pomohl získat prostředky na moderní software pro analýzu záznamů z kamerového systému. Ten umožní sledovat předem definovaná potenciální rizika, na která operátory upozorní v reálném čase,“ představil další plánovanou modernizaci operačního střediska ředitel městské policie Jaroslav Hrvol.

Systém také umožní zrychlené přezkoumání záznamů podle zadaných kritérií, což zrychlí práci techniků Městské policie i Policie ČR z řádu hodin na minuty. Je možné také filtrování například podle rychlosti nebo barvy vozu nebo podle barvy oblečení pachatele. Umožní také kontrolu chování davu a upozorní například, že někdo začal náhle utíkat, upadl, nebo že někdo nese nezvykle velké břemeno, například nábytek ke kontejnerům.

Projekty „Most - rozšíření MKDS pro bezpečnost v městských parcích“, „Most - Posílení MKDS pro dohled nad rozšiřujícími se SVL“ a „Most - modernizace zobrazovací stěny pro zvýšení efektivity práce operačního střediska MKDS“ byly podpořeny Ministerstvem vnitra z Programu prevence kriminality na místní úrovni 2019.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru