Strážníků bude v Mostě nejvíc za 26 let! Městská policie bude mít do konce roku plný stav, posílí pěší hlídky
Pěší hlídka strážníků. Foto: MP Most
Most

Most - Městská policie bude mít do konce roku plný tabulkový stav strážníků. Po složení zkoušek odborné způsobilosti jich bude rovných 100, což je nejvíce za dobu působení městské policie v Mostě.

„Mám velkou radost, že se podařilo doplnit řady strážníků, a že o práci u naší městské policie je zájem. Vím, že práce strážníků v Mostě není jednoduchá, snažíme se proto, aby měli zaměstnanci moderní zázemí a techniku, a také důstojné finanční ohodnocení,“ uvedl primátor města Mostu Jan Paparega.

K naplnění tabulkového počtu strážníků pomohlo podle ředitele městské policie více faktorů. „Zlepšili jsme komunikaci s veřejností i komunikaci s uchazeči o práci strážníka. Před dvěma lety jsme zahájili kampaň „Pracuj pro město bezpečnější“, která nám pomohla oslovit veřejnost a získat nové muže a ženy do našich řad. Ale když někdo nový přišel, někdo jiný odešel. Naštěstí se nám podařilo vyjednat s vedením města jeden z nejvyšších rizikových příplatků, takže naši strážníci mají vyšší platy než ve většině okolních měst, a už tolik neodcházejí za lepší výplatou,“ uvedl Jaroslav Hrvol, ředitel Městské policie Most.

Před dvěma lety schválila rada města Mostu navýšení 8 pracovních míst na pozice strážníků Městské policie Most a náborový příspěvek 20 000 Kč. Tato místa se podařilo kompletně zaplnit právě v současné době.

„Myslím, že nám v této oblasti paradoxně pomohl zásah ekonomiky koronavirovou krizí, kvůli které uchazeči vnímají práci u městské policie jako stabilní zaměstnání se slušným příjmem. Také se nám povedlo stabilizovat zaměstnance a vytvořit motivované týmy, které fungují, jak mají,“ doplnil Jaroslav Hrvol.

Strážníci slouží ve čtyřsměnném provozu. Vždy jsou k dispozici minimálně 3 dvoučlenné motohlídky ve vozech tak, aby byl zajištěn včasný dojezd na tísňová volání na linku 156. „Reagujeme na počet oznámení a se současným počtem oznámení je nezbytné mít minimálně 3 - 4 motohlídky, abychom stihli dojet včas tam, kde nás lidé potřebují,“ uvedl ředitel městské policie.

Motohlídky a pěší hlídky jsou v terénu po celou 12 hodinovou směnu. Na služebnu chodí strážníci pouze na půlhodinovou přestávku na jídlo a oddech. Strážníci, kteří vykonávají pěší hlídkovou činnost, působí nejčastěji v sociálně vyloučených lokalitách, na sídlištích a v centru. Motohlídky pak po celém městě.

„Díky novým strážníkům budeme moct posílit pěší hlídkovou činnost v ulicích. Lidé nám často vyčítají, že se strážníci projíždějí v autech, že pěší hlídky vidí jen minimálně nebo je nevidí v noci, ale není to pravda. Na každé směně je vždy zajištěna pěší hlídka, po celých 24 hodin, v každém počasí. Jen nemohou být samozřejmě všude. Všechny ostatní lokality pak projíždějí motohlídky a provádějí hlídkovou činnost z vozidla – mezi jednotlivými výjezdy na tísňovou linku. Motohlídky udělají několikanásobně víc práce než pěší. Ale rozumím občanům, že chtějí potkávat strážníky v ulicích a pěší hlídky posílíme,“ vysvětlil ředitel Městské policie Most.

Strážníci - pochůzkáři a členové motohlídky jsou základní, nejdůležitější a nejpočetnější složkou městské policie. Na operačním středisku slouží operátoři kamerového systému, kteří obsluhují městský kamerový dohledový systém, a operační pracovník, který přijímá oznámení od občanů na linku 156. Na základě oznámení pak koordinuje práci strážníků a motohlídek v terénu. U městské police je dále například dopravní skupina, která řeší parkování, odtahy a dopravu obecně. Preventisté se zaměřují na prevenci kriminality a sociálně patologických jevů a přednášejí ve školách nebo dohlížejí na bezpečnost dětí na přechodech. V současné době v ulicích v Mostě strážníkům vypomáhá 14 asistentů prevence kriminality a 14 pracovnic školní dohledové služby.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru