Ústecký kraj i přes nižší dodávky vakcín proti COVID-19 očkuje. Zájem zdravotníků i veřejnosti je prý značný
lavní hygienička Krajské zdravotní, a.s., Mgr. Dana Vaculíková a MUDr. Aleš Chodacki, generální ředitel Krajské zdravotní, a. s., a také krajský koordinátor pro vakcinaci proti COVID-19 v Ústeckém kraji. Foto: KZ, a.s./Petr Sochůrek
Most

Ústecký kraj - Očkování proti nemoci COVID-19 v Ústeckém kraji pokračuje, vše je limitované počtem dodaných vakcín. Domluvené termíny očkování se zdravotnická zařízení snaží dodržovat. Začalo očkování druhou dávkou, proto muselo být přistoupeno v některých případech k přesunutí již domluvených termínů, a to v souladu s doporučením Centrálního řídícího týmu.

Musela být také pozastavena rezervace termínů již zaregistrovaných zájemců o očkování. Vedení kraje a vedení Krajské zdravotní vnímá očkování proti COVID-19 jako absolutní prioritu. Krajská zdravotní společně s vedením Ústeckého kraje pokračuje v očkování. Očkují se zdravotníci, senioři 80+ a klienti a zaměstnanci domovů pro seniory. Aktuálně je připraveno celkem 16 očkovacích center.

Jedná se o tato místa:

  • Masarykova nemocnice se třemi stanicemi a mobilním vakcinačním týmem
  • Nemocnice Děčín
  • Nemocnice Teplice
  • Nemocnice Most s mobilním vakcinačním týmem
  • Nemocnice Chomutov
  • Nemocnice Žatec
  • Nemocnice Litoměřice
  • Nemocnice Kadaň s mobilním vakcinačním týmem
  • Nemocnice Roudnice
  • Nemocnice Duchcov
  • Nemocnice Bílina
  • Nemocnice Varnsdorf
  • Nemocnice Rumburk
  • Nemocnice následné péče Litvínov
  • Nemocnice Louny
  • Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem

„Očkování proti COVIDU-19 je pro nás prioritou. Včera jsme navštívili některá místa, která jsme si vytipovali pro zřízení velkokapacitních očkovací center. Jedná se zatím o Rumburk, Most, Litoměřice a Ústí nad Labem. Důležité ale je, abychom měli k dispozici dostatek očkovacích vakcín. Jejich dodávky bohužel nyní pokulhávají, jak všichni víme. Jsme v kontaktu s Ministerstvem zdravotnictví a vyvíjíme maximální možnou snahu, abychom vakcíny zajistili. Ale je slušné přiznat, že v tento moment jsou naše možnosti omezené. Organizačně ale připraveni jsme,“ vysvětluje situaci hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

„Proces očkování jsme nepřerušili, termíny, které měli senioři 80+ zarezervované, se snažíme dodržet, ale v některých případech nakonec ke zrušení došlo. Musíme nyní očkovat druhou dávkou. Snažíme se v maximální míře zajistit vakcíny tak, aby nemohlo dojít k tomu, že již naočkovaní druhou dávku nedostanou. Děláme opravdu maximum. Proočkovanost zdravotnického personálu je pro nás navíc absolutně klíčová, abychom mohli dál poskytovat kvalitní zdravotní péči v našich zařízeních,“ říká Aleš Chodacki, generální ředitel Krajské zdravotní a také krajský koordinátor pro vakcinaci proti COVID-19 v Ústeckém kraji.

Aktuálně je v Ústeckém kraji naočkováno celkem 74 % zdravotnického personálu, 1158 seniorů 80+ a 1190 klientů a zaměstnanců v domovech pro seniory. Zájem zdravotníků i veřejnosti o očkování je značný. Kraj na celém procesu spolupracuje také s praktickými lékaři, kteří jsou připraveni s očkováním začít. Vakcíny jsou od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, první dávky očkovacího séra od této společnosti by měly do Ústeckého kraje dorazit v pondělí 1. února 2021.

Bohužel, vyžadují specifické podmínky při zacházení a nejsou tak vhodné pro očkování v ordinacích praktických lékařů. S masovějším zapojením praktiků se tak počítá v momentě, kdy bude k dispozici vakcína od společnosti AstraZeneca, která není tak náročná na manipulaci a uskladnění. Praktici se nyní můžou zapojit do očkování v rámci očkovacích center nebo v rámci mobilních očkovacích týmů, které vyjíždějí do domovů pro seniory.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru