Uhlí je i přes silné mrazy dostatek, s nákupem se ale doporučuje neotálet
UHELNÉ RÝPADLO KU300 V LOMU ČSA. FOTO: SEVERNÍ ENERGETICKÁ
Most

Most - Českou republiku už několik dnů svírají tuhé mrazy a ani v následujících dnech to nebude jinak. Navzdory velmi nízkým teplotám ale těžební společnosti Sev.en Energy dál těží a vyrábí tříděné uhlí bez vážného přerušení. Zásoby jsou zatím dostatečné, a to také díky pravidelným zásahům proti namrzání technologie.

Letošní topná sezóna bude výrazně delší, než v několika posledních letech. Zásoby tříděného uhlí jsou ale zatím dostatečné, aby v těchto dnech těžební společnosti zvládly uspokojit potřeby velkoskladů. V mrazivých dnech se přizpůsobuje těžba i výroba tříděného uhlí nepříznivým podmínkám a upravují se pracovní postupy a technologie tak, aby velmi nízké teploty výrobu neohrozily. Jedná se zejména o pravidelné zajišťování pásů a zařízení na Úpravně uhlí v Komořanech proti zamrzání.

„V těch největších mrazech jde zejména o včasný mechanický zásah – jde o tvrdou fyzickou dřinu, se kterou pomáhají i naši záchranáři,“ vysvětluje obchodní ředitel Ondřej Peroutka, který má prodej tříděného uhlí na starosti.

Do obchodu s tříděným uhlím letos vstoupil ještě další významný faktor a to pandemie koronaviru. Lidé jsou více doma a také více protopí. Zásoby tříděného uhlí v uhelných skladech jsou zatím stále ještě dostatečné, vzhledem ke zvýšenému zájmu ale rychle ubývají a proto je dobré nákup uhlí neodkládat. Pozitivní zprávou pro spotřebitele je, že společnost pro letošní zimu nezměnila svoji cenovou politiku.

Vršanská uhelná a.s. zajišťuje těžbu hnědého uhlí v lokalitě Vršany v centrální části Severočeské hnědouhelné pánve. Ročně této strategické suroviny vytěží zhruba 7,5 milionu tun. V ložisku v lomu Vršany je ještě zásoba uhlí na více než 32 let při zachování současného tempa těžby. Lom disponuje největšími vytěžitelnými uhelnými zásobami v ČR. Do rekultivací a úpravy krajiny po těžbě investovala Vršanská uhelná v roce 2020 více než 73 milionů korun. Za rok vysadila v rámci rekultivací 288 tisíc stromů.

Severní energetická a.s. spravuje těžební lokalitu Československá armáda (ČSA) včetně homogenizační drtírny a Úpravny uhlí Komořany. V lomu se nachází 12 milionů tun nejkvalitnějšího vytěžitelného hnědého uhlí v ČR. Těžba v této lokalitě bude ukončena pravděpodobně v roce 2024. Do rekultivací a úpravy krajiny po těžbě investovala Severní energetická v roce 2020 více než 45 milionů korun.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru