AKTUÁLNĚ: Nouzový stav v Česku bude pokračovat! Chtějí ho hejtmani
Premiér Andrej Babiš a jeho vláda rozhodli o dalším nouzovém stavu. I když to předtím neschválila poslanecká sněmovna. Foto: Vláda ČR
Most

Ústecký kraj - Vláda schválila na základě žádosti hejtmanů vyhlášení nouzového stavu od 15. února na dobu 14 dnů.

Vláda schválila žádost hejtmanů a primátora Prahy o vyhlášení nouzového stavu. Informoval o tom Úřad Vlády České republiky v neděli v podvečer.

Vládu České republiky požádal o vyhlášení nouzového stavu na území regionu od pondělí 15. února 2021 na dobu 14 dní také hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller. Po jednáních s ostatními hejtmany v rámci Rady Asociace krajů České republiky a pátečním jednání Bezpečnostní rady Ústeckého kraje se rozhodl hejtman Schiller odeslat vládě žádost v neděli odpoledne.

„V uplynulých dnech jsme se naplno věnovali otázce, jak budeme postupovat dále v Ústeckém kraji. Vzhledem k faktu, že Bezpečnostní rada kraje jednohlasně podpořila nutnost zachování nouzového stavu jako nezbytného nástroje pro řešení současné epidemiologické situace a ministr vnitra potvrdil při konferenci s hejtmany, že podmínky pro zachování nouzového stavu stále trvají, je z mého pohledu nemožné vyhlašovat stav nebezpečí a rovnou jsem požádal vládu o vyhlášení nového nouzového stavu,“ vysvětluje hejtman Schiller.

Situace v Ústeckém kraji není příznivá. Kapacita volných lůžek intenzivní péče vyhrazených pro pacienty s COVID-19 nepřesahuje 10 % a je na hraně svých možností. Navíc se v regionu potvrdil výskyt tzv. britské mutace koronaviru, který se šíří mnohem snáz a rychleji oproti původnímu viru. Odhady Ministerstva zdravotnictví mluví o výskytu kolem 40 % mezi všemi pozitivně testovanými pacienty. Situace v sousedních regionech navíc není vůbec příznivá a Spolková republika Německo se rozhodla od půlnoci ze soboty na neděli uzavřít hranice pro vstup na německé území pro české občany, s několika málo výjimkami.

„Musíme si uvědomit, že v první řadě jde především o ochranu zdraví obyvatel a lidských životů, situace navíc není dobrá ani v sousedních regionech. Proto je tento krok podle mého názoru nezbytný a zcela logický, ale zároveň je také důležité znovu přehodnotit všechna nastavená opatření. Na to jsem upozorňoval i během společného jednání s představiteli vlády. Žádost vládě byla odeslána ihned po skončení jednání hejtmanů dnes odpoledne,“ doplnil informace Schiller.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru