Špatné testy, nebo zabrala opatření? Pozitivních případů ve školách je minimum
Ilustrační foto
Most

ČR - Žáci ve školách a děti ve školkách za sebou mají druhé kolo testování před vyučováním. První výsledky ukazují, že pozitivních výsledků je jen naprosté minimum. Může jít o důsledek nevhodných kritizovaných testů, nebo fungujících opatření?

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy zahájilo pravidelné antigenní testování ve školách. Důvodem jsou preventivní protiepidemická opatření a zachycení případných zdrojů nákazy onemocnění COVID-19. Za první dva dny bylo otestováno 521 660 osob.

Během prvního dne bylo otestováno 354 648 žáků a 138 766 zaměstnanců školských zařízení. Z testování vyšly nižší stovky pozitivních případů. O den později podstoupilo antigenní test 17 519 žáků a 10 727 zaměstnanců školských zařízení.

„Návrat dětí do škol je dlouhodobě jednou z našich priorit. Je proto pozitivní zprávou, že se opět podařilo otevřít školy a nastavit systém pravidelného testování, které je velmi dobrou formou efektivní prevence. Díky testování jsme schopni zachytit potenciální zdroje nákazy a zamezit tomu, aby se onemocnění nekontrolovaně šířilo v žákovské komunitě,“ popisuje význam testování ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

„Nízké číslo zachycených pozitivních případů naznačuje, že dosavadní opatření měla smysl. Žáci přišli do škol z domácností, kde bylo riziko nákazy minimální,“ popisuje situaci ve školách hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

„Jde zatím pouze o pilotní data ze dvou dnů, která nelze zobecňovat. Data dokládají, že testování ve školách je datově a informačně podchyceno. Pro celkové vyhodnocení záchytů bude nutné vyčkat na uzavření dat minimálně za celý týden. Samotný efekt škol se může projevit nejdříve za 10 dní. Děti přišly do škol z domácností,“ řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru