Bouře Evžen, která do Británie a Irska přinesla vichřici, míří do Česka
Nad Mosteckem se budou honit mraky a vítr. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Víceméně celé Britské ostrovy během pondělka bičoval vítr, který dosahoval v nárazech rychlosti 100 až 130 km/h, tj. síly vichřice a orkánu, též hurikánu první kategorie. Důvodem byla poměrně hluboká tlaková níže, které Němci dali jméno Evžen, resp. Eugen. Jak napovídá titulek, brzy ovlivní počasí i v Česku. Do jaké míry?

Než se budeme věnovat Evženovi, tak menší odbočka do minulosti. V tomto týdnu slavíme jedno malé meteorologické výročí. Jaké? 4. května to bude přesně 10 let, co v Podkrušnohoří sněžilo. Tedy, sněžilo asi není úplně to správné slovo, spadlo jen pár vloček. Doslova. Nicméně od té doby už takhle dlouho po Vánocích sníh nepadal (v nížinách). Z roku 2011 mimochodem pochází i některé teplotní rekordy pro 4. květen: Ústí nad Labem -1,6 °C, Doksany -2,3 °C, Žatec -2,6 °C. Ráno sice bylo mrazivé, ale přes den bylo relativně teplo, maxima byla mezi 9 až 13 °C. K nejteplejším místům patřily Doksany s maximem 13,7 °C.

Co ten Evžen?

4. května: V průběhu úterka Evžen přejde přes Severní moře, čili tamní ropné plošiny budou bičovat vysoké vlny. Česko moře nemá, vlnobití je tím pádem passé. Zato čerstvý západní větřík nikoli, přechodně nárazy budou mít 40 až 70 km/h, na vrcholcích Krušných hor i více, byť ne o moc. Mraků dost, zpočátku hlavně těch vysokých, ale pršet s největší pravděpodobností nebude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 18 °C, pokud pojedete na jižní Moravu, tak až okolo 22 °C.

5. května: Středu Evžen stráví nad jihem Skandinávie, přesněji nad Dánskem a jižním Švédskem. A začne se vyplňovat neboli slábnout. Nadále však bude promlouvat do počasového dění ve střední Evropě. Větrno nijak zvlášť nebude, ani slunečno. S velkou oblačností je nutné počítat až do pozdních odpoledních hodin, až poté jí ubude a ukážou se hvězdy. Vyjasní se. Decentní přeháňka by se objevit mohla, ale spíše nespadne ani kapka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 14 °C, nejnižší ranní teploty kolem 7 až 4 °C.

6. května: Do východu slunce to vypadá na jasnou až skoro jasnou oblohu, po východu slunce se situace zhorší. Přesněji řečeno přibude mraků a do večera už jich mnoho neubude. Spíše naopak. Přes den se možná objeví přeháňka, k večeru a večer by mohlo trošku sprchnout. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 13 °C, nejnižší ranní teploty kolem 3 až 0 °C.

Prvomájový víkend si podmanil déšť a relativně nízké teploty, druhý květnový víkend by naopak mohl přinést maxima okolo letních 24 až 27 °C a slunce, večer bouřky. Neděle je ještě daleko, ale první náznak výrazného oteplení by tu byl. Výhled na dalekou přítomnost je vůbec divočina – v pondělí 10. května 22 až 25 °C, v úterý 11. května vymetená obloha a okolo 24 až 27 °C a ve středu 12. května až tropických 30 °C – v Polsku, u nás chcanec a tak o 10 °C méně. Uvidíme.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru