Toto je letecká puma, kvůli které muselo přes pět tisíc lidí z areálu a byla zavřená silnice
Letecká puma z II. světové války o hmotnosti 250 kg byla pyrotechniky převezena na jiné místo k cílené likvidaci. Foto: Policie ČR
Most

Most - Policie evakuovala ve středu v poledne přes pět tisíc osob z areálu chemičky v Záluží. Mohl za to nález staré letecké pumy. Pyrotechnici ji odvezli k likvidaci. Nikdo nebyl zraněn. Policisté zveřejnili snímky z vytažení a nakládky bomby z místa stavebních prací.

Před 11. hodinou ve středu policie v Mostě přijala oznámení o pravděpodobném nálezu letecké pumy v areálu firmy Orlen Unipetrol v Záluží, kde probíhají výkopové práce. Policie v souvislosti s tímto oznámením přijala na místě opatření a na místo přizvala pyrotechniky. "Ti potvrdili nález munice a proto byla od 11.30 hodin prováděna evakuace kolem 5 400 osob z celého areálu Unipetrolu," uvedla policejní mluvčí Ludmila Světláková. „V areálu zůstali pouze zaměstnanci nezbytní k udržení provozu a ti se řídí havarijním plánem, který je zpracovaný pro tyto případy. Kontinuita výroby ohrožena není,“ dodal k události našemu serveru ve středu odpoledne mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Policie uzavřela komunikaci I/27 mezi Mostem a Litvínovem a odklon dopravy byl hlídkami prováděn přes obce Komořany a Horní Jiřetín. Zároveň byla zastavena i železniční doprava v okolí závodu. Krátce po 13. hodině byla evakuace ukončena. Ve 13.50 hodin byl na silnici I/27 obnoven silniční provoz.

0605puma

Letecká puma z II. světové války o hmotnosti 250 kg byla pyrotechniky převezena na jiné místo k cílené likvidaci. Foto: Policie ČR

Puma pocházela z období 2. světové války, kdy byl chemický areál cílem leteckých náletů spojenců. Němci zde vyráběli benzín.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru