Po studené frontě se ochladí, příchod léta zatím v nedohlednu
Ilustrační foto
Most

Most - Jen co se trošku oteplilo a rozslunilo, tak je všemu konec. A proč? Protože se do České republiky, přes Grónsko, Atlantik a západní Evropu, dostane chladný, původem arktický vzduch. Mimo jiné díky tlakové níži, kterou Němčouři pojmenovali Nathan. Takže pokud Vám současný průběh jara, které už zanedlouho vystřídá léto, vyhovuje, máte před sebou skvělé dny. Naopak máte-li rádi pařáky a spalující slunce, období temna ještě chvíli potrvá...

Několik dní nazpět jsme při surfování na vodách českého internetu mohli narazit na informaci, že v pondělí, tj. 24. května, se krátkodobě, zato krutopřísně oteplí. Nuže ti, co mají hlubší povědomí o dění ve světě počasí, už od začátku museli vědět, že jde o tzv. fejk (psáno fake), ne-li přímo dýpfejk (psáno deepfake). Ano, rtuť v teploměru popolezla nahoru, ale nijak závratně. Podle očekávání se zastavila na hodnotách v okruhu dvacítky. K místům, kde bylo nejtepleji, patřil Děčín, který hlásil až cca 20,5 °C. Z ryze statistického hlediska je tato hodnota lehce podprůměrná (odchylka -1 °C), tudíž rekord na 24. května z roku 2007 zůstal v klidu. Činí 29,7 °C. Naopak 24. května 1977 v Děčíně naměřili až 0,6 °C.

Pátý měsíc roku 2021 rychle spěje ke svému konci. Zatím se až na pár výjimek obešel bez extrémů a začíná být jisté, že s žádnými extrémy již nepřijde. Jinými slovy to vypadá, že přinejmenším do pondělí 31. května budeme v rukách oceánského vzduchu, resp. západního až severního větru.

25. května: V neděli jsme na večerní/noční obloze mohli spatřit Muskovo „vesmírné Pendolino“, tj. „vláček“ satelitů Starlink (krycí jméno pro Skynet?). V pondělí jsme měli smůlu, neb bylo zataženo. Ale v úterý budou podmínky pro pozorování večerní/noční oblohy znovu ideální. Do cca 12:00 až 14:00, do kdy bude úřadovat studená fronta, čekejme hodně mraků se špetkou deště. Následně se oblačná deka začne trhat a od cca 20:00 až 21:00, ještě před odchodem denního světla, zdá se bude jasno, přinejhorším skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 14 °C.

26. května: Během brzkého rána od západu přibude oblačnosti s tím, že už jí nijak extra neubude. Pouze v pozdním večerním čase by se místy mohlo vyjasnit. Jinak tedy oblačná až zatažená obloha a hlavně po obědě nepřekvapí dešťové kapky. Tím ale není myšleno, že dorazí silný déšť. Rozumíme si. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 14 °C, nejnižší ranní teploty kolem 8 až 5 °C.

27. května: Ráno modrá obloha a sluníčko, potom spíše mraky a možná i slabá přeháňka či deštík. Pravděpodobněji ale beze srážek (tak bude teda pršet, nebo ne?!). Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 16 °C, nejnižší ranní teploty většinou kolem 7 °C.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru