Seminář v mostecké nemocnici rozšířil zdravotníkům možnosti využití vysokoprůtokové oxygenoterapie
MUDr. Miroslav Peleška. Foto zdroj: Krajská zdravotní, a. s.
Most

Most - Seminář v mostecké nemocnici rozšířil zdravotníkům možnosti využití vysokoprůtokové oxygenoterapie.

Nasal high flow (NHF) je metoda aplikace kyslíku vysokým průtokem nosní kanylou pomocí přístroje AIRVO 2. Jedná se o metodu, která je zdravotníkům Krajské zdravotní, a.s., dobře známá. V době pandemie onemocnění COVID-19 se lékařům díky rychlému nasazení těchto přístrojů podařilo zachránit spoustu lidských životů.

Hlavním smyslem použití AIRVA je vyhnout se intubaci s následnou mechanickou ventilací a zabránit eskalaci péče. Udržení pacienta na neinvazivní formě dechové podpory výrazně zvyšuje šanci na přežití a zkracuje dobu pobytu pacienta na jednotce intenzivní péče. Na semináři, který se uskutečnil v pondělí 1. listopadu v Nemocnici Most, o.z., si zdravotníci rozšířili obzory ohledně využítí NHF i mimo COVID-19, možnosti vykazování takové péče, ale i obecně algoritmech a studiích s touto metodou souvisejících.

„Na seminářích se snažíme lékařům rozšířit obzory, aby věděli, jak s těmito přístroji a metodou dále pracovat. AIRVO 2 totiž nepomáhá jen lidem s onemocněním COVID-19, ale všem, kteří mají respirační potíže,“ uvedl k akci Ing. Karel Michalík, produktový specialista společnosti Polymed medical CZ. Tato společnost v loňské vlně pandemie zajistila 1800 přístrojů pro Správu státních hmotných rezerv, jejíž koordinátoři ji následně rozdělovali do jednotlivých krajů. V nemocnici Most je těchto přístrojů aktuálně 28, v celé Krajské zdravotní jich je 61. Dalších 61 kusů nakoupila přímo Krajská zdravotní.

„Díky firmě Polymed medical CZ a Správě státních hmotných rezerv se nám podařilo zachránit spoustu životů ve chvíli, kdy tyto přístroje nebyly v nemocnicích plošně a bylo jich nesmírně potřeba. Díky rychlé reakci jsme mohli pacienty připojovat i pro dosaturování, oxygenoterapii a tak dále. I díky tomu jsme byli schopni saturovat i jipové oddělení a postcovidové pacienty. Nyní zřejmě většina těchto přístrojů opět přijde do provozu. Využívat je ale hojně budeme i následně, mimo covidové období,“ doplnil primář Anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Most, o.z., MUDr. Miroslav Peleška.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru