Částí Ústeckého kraje se prohnala supercela, teploměry ukázaly letních 25 °C
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Začala nám druhá půlka října, tak asi proto se do Česka vrátilo léto. Jako fakt. V neděli (16. října) v jihočeských Strakonicích naměřili 25,0 °C, v pondělí (17. října) v Javorníku na severu Slezska měli 25,3 °C. V severozápadních Čechách se nedělní a pondělní maxima pohybovala nejčastěji mezi 15 až 24 °C, v závislosti na tom, kdy se rozpustila mlha nebo nízká oblačnost.

Ale... Žijete-li na Děčínsku a v jeho okolí, určitě jste v průběhu nedělního pozdního odpoledne viděli nejeden blesk a slyšeli nejeden hrom, nemluvě o hrozivě působící obloze. Důvodem byla bouřka, konkrétně supercelárního charakteru (nejsilnější typ bouřky). Na pomezí Ústeckého a Libereckého kraje byla doprovázená krupobitím, jinde dosti vydatnými srážkami. Supercela uprostřed (meteorologického) podzimu, to je tak trochu hustý. Ačkoli, celá dnešní společnost je poněkud hustá, počasí se jen zřejmě snaží držet krok...

V úterý přes české území přejde studená fronta. Nebude nijak zvlášť brutální, mimo jiné kvůli tlakové výši Xilotzin (možná by tlakové útvary měli pojmenovávat Češi, ne Němci), která jí bude v patách. Blíží se nám částečné zatmění Slunce (25. října). Pokud náhodou uvažujete o koupi spešl brýlí určených právě k pozorování jevů jako je zatmění Slunce, asi Vás zajímá, jak to bude s počasím. Nuže, to se ještě s jistotou neví. Co se však ví je to, že úplného zatmění Slunce pozorovatelného z české půdy se jaksi nedočkáme. Proč? Protože k němu dojde až v roce 2135. Jak asi budou vypadat města jako Děčín, Chomutov, Litvínov, Meziboří, Most, Teplice či Ústí nad Labem za 113 let? Co myslíte?

18. října: Ráno často mlha a nízká oblačnost s tím, že vzhledem ke studené frontě se ani potom situace s oblačností moc nezlepší. Spíš naopak. V pozdních odpoledních hodinách a večer počítejte s deštěm. Nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 18 °C.

19. října: Dlouhou dobu, do cca 17:00, se lidově řečeno budou honit mraky. Po západu slunce podle všeho od západu dorazí vysoká oblačnost, čili nic moc co se týče „astronomování“. Srážky na 99 % žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C, nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C.

20. října: Slunečno, nebudeme-li počítat vysokou oblačnost, které zase ale až tak moc nebude... Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru