Hojení ran je běh na dlouhou trať, nové centrum je součástí mosteckého oddělení následné péče v Zahražanech
Centrum hojení ran. Foto: KZ
Most

Most - Poptávka roste, po dvou měsících od zahájení činnosti mají v evidenci zatím čtyřicet pacientů. A čekají, že jejich počet postupem času výrazně vzroste. Krajská zdravotní – Nemocnice Most na svém Oddělení následné péče se sídlem v Zahražanech otevřela Centrum hojení ran.

Čtvrtek dopoledne je čas, ve který míří objednaní pacienti do zahražanského Centra hojení ran. Je mezi nimi i devětapadesátiletá žena, která je dlouhodobě léčena s bércovými vředy. Byla opakovaně hospitalizovaná na kožních odděleních s tím, že nenásledovala žádná navazující ambulantní péče. Tvrdí, že se její problémy prohloubily po prodělání nemoci COVID-19. „Zda se jí onemocnění zhoršilo po kovidu, jak tvrdí, je těžké říct. Spousta lidí říká, že mají po kovidu různé problémy. Podstatné je objektivně zjistit, zda je příčinou opravdu očkování, nebo jde o souhru náhod,“ říká MUDr. Tomáš Zelenka, primář zahražanského oddělení následné péče, který se pacientům, spolu se sestrami Mgr. Bc. Ivou Zelenkovou, DiS., a Šárkou Schreilovou, zde v centru věnuje.

Jací pacienti k vám přicházejí?

Tato paní je typický příklad našeho pacienta. Okamžitě po otevření se nám totiž začali hlásit lidé s tím, že buďto jsou špatně léčeni, nebo nejsou léčeni vůbec. Málokdo se totiž chce chronickými ranami zabývat a málokdo problematice do hloubky rozumí tak, aby pak péče měla kvalitu.

…a to tady umíte. Co dalšího vás vedlo k otevření této ordinace?

Vycházeli jsme z potřeb, požadavků a důvěry pacientů, dále také z kapacitních důvodů pro region Most a okolí. Pacienti tedy nejsou jen lidé s bydlištěm v okrese Most, ale jezdí k nám pacienti i z Lounska, Teplicka, Chomutovska. Jde o široký záběr, v podstatě je naše spádová oblast sto tisíc obyvatel.

edeniky 5418

Můžete nové pracoviště představit? Na co přesně se zde zaměřujete?

Jsme specializované pracoviště se zaměřením na léčení všech komplikovaně se hojících ran, jako jsou bércové vředy, dekubity, pooperační nehojící se rány, ostatní chronické a traumatické kožní defekty a popáleniny. Náš profesionální tým s mnohaletými zkušenostmi se také pravidelně celoživotně vzdělává a sleduje nejnovější trendy a postupy v oblasti hojení ran. Pracují zde členové České společnosti pro léčbu ran. Naším pacientům nabízíme konzultace, diagnostiku a léčebnou péči s individuálním přístupem a spolupráci s pacientem i jeho rodinou. Spolupracujeme dále s ostatními odbornými ambulancemi a odděleními především Nemocnice Most, protože pouze kvalitní multioborová spolupráce může vést ke kauzální terapii.

V čem vidíte hlavní specifikum tohoto segmentu zdravotní péče?

Kůže jakožto největší orgán lidského těla je vystavována řadě poškození a poranění. Kdo by neznal nějakou tu ranku, která byla za pár dní pryč. Prvořadým cílem po výskytu rány či defektu je co nejrychleji zabezpečit hojení. S přibývajícím věkem a nemocemi se charakteristika hojení ran často mění. Nehojící se chronické rány, jsou heterogenní skupinou, jejichž hojení se odchyluje od fyziologického hojení ran akutních.

Dá se říci, že hojení ran patří k nejstarším lékařským oborům?

Tak to určitě. Hojením ran se lidstvo zabývá po celá tisíciletí, již v Mezopotámii se na rány používala pryskyřice. Staří Egypťané využívali med, semena a rozmačkané ovoce. Medem ošetřovali rány i Řekové a Římané. V dávných dobách bylo ranhojičství předmětem lékařství v oboru chirurgie. První hodnotné záznamy dokumentace rány pochází z období, kdy byl vynalezen knihtisk. Již v tomto období byly známé metody, jak zastavit krvácení či jak léčit ránu, aby nehnisala.

Při léčbě řady lidských onemocnění je v dnešním medicíně naprostou samozřejmostí a nutností mezioborová spolupráce. Je tomu tak i při hojení neakutních ran?

Faktem je, že ještě donedávna se nehojícími ranami zabývali výhradně specialisté, nyní je hojení ran záležitostí multidisciplinární a multiprofesní. V mnoha zdravotnických zařízeních vznikají „Centra léčby chronických ran“, kde je poskytována komplexní péče, neboť každoroční stoupající ekonomické náklady si žádají efektivní řešení. To je právě i případ mostecké nemocnice a jejího oddělení následné péče, jehož nedílnou součástí je rovněž rehabilitace. Proto lze jednoznačně konstatovat, že oblast hojení ran je v posledních letech na vzestupu.

V souvislosti s hojením ran často slýcháváme o wound managementu. Co to znamená?

Řízení procesu hojení rány, wound management, je založen na komplexním přístupu k pacientovi s ránou, se zvláštním zřetelem na využití metod vlhkého hojení či jiných technologií postupů a ošetřovatelskou péčí. Cílem hojení chronických ran je, kromě záchrany života pacienta nebo např. jeho končetiny, samozřejmě zvýšení komfortu pacientů a zlepšení jejich kvality života. Snaha zmírnit utrpení pacientů neustává a vede k řadě nových poznatků, objevů a rozvoji nových moderních terapeutických a obvazových materiálů. Pacient tak není podroben častým převazům, defekt není tolik drážděn, je zřejmá úleva od bolesti, lepší se komfort a kvalita života, celková léčba je kratší, ekonomičtější a nastává větší potěšení z výsledků léčby pro obě strany. Chronické rány pacienty vyčerpávají fyzicky i psychicky, často se straní lidí, vyhýbá styku s rodinou a za defekt se stydí. Proto je podpora péče o rány v procesu hojení, v tzv. wound managementu, nesmírně důležitá.

Pro správně vedený proces hojení je zásadní hygiena rány. V čem spočívá?

Hygiena rány zahrnuje komplex postupů, kdy se snažíme potlačit, „rozbít“ biofilm, podpořit tím hojení rány a snížit mikrobiální a toxické zátěže. Hygiena rány spočívá v očištění kůže a okolí rány, debriedementu s oživením jejích okrajů a aplikaci vhodných krytí. Speciální moderní materiály udržují v ráně stabilní teplotu a vlhkost, mohou se do rány postupně vstřebávat nebo naopak pohlcují nepříjemný sekret a zápach.

Co může zhoršit hojení rány, respektive jaké faktory mohou vést ke vzniku ran, které se nehojí?

Takových faktorů je mnoho. Patří mezi ně přidružená onemocnění a věk pacienta, dále medikace, nutriční stav, imunita, celková hypoxie, nádorová onemocnění, spánek, systémová infekce, psychický stav a návyky, jakými jsou alkohol, kouření, drogy a jiné. To všechno jsou faktory systémové. Pak bereme v potaz místní faktory ovlivňující hojení ran, jimiž jsou porucha hemodynamiky, hloubka rány, velikost rány, spodina, lokalizace, okraje rány, hypoxie rány, mikrobiální infekce, stáří rány, teplota rány, cizí tělesa v ráně a macerace kůže v okolí.

S čím pacient do Centra hojení ran přichází a odchází…?

Je to běh na dlouhou trať, léčba může trvat několik měsíců, ale není beznadějná…

Centrum hojení ran Most – Zahražany

  • Primář: MUDr. Tomáš Zelenka
  • Sestra specialistka: Šárka Schreilová, Mgr. Bc. Iva Zelenková, DiS.
  • Ordinační hodiny: čtvrtek 8.00 – 12.00 hodin (objednání předem a doporučení nutné)
  • Adresa: Jana Žižky 1304, Most – Zahražany, budova Oddělení následné péče a RHB
  • Telefon: +420 476 449 120
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru