Páteční bouřky, které přinesly přes 10 000 blesků, nahradí mráz a sníh
Ilustrační foto
Most

Ústecký kraj - Do pátečních pozdních odpoledních hodin uhodilo přibližně 60 000 blesků. Zajisté ne pouze v České republice, nýbrž v celé Evropě, respektive v Albánii, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Itálii, Maďarsku a dalších zemích včetně někdejšího Československa. Slováci si bouřek užili víc než Češi. K sedmnácté hodině Slovensko hlásilo 10 000 detekovaných blesků, zatímco Česko „jen“ 600 s tím, že naprostá většina byla detekována v Plzeňském, Středočeském a Ústeckém kraji.

Mnozí z Vás určitě zaslechli hřmění, ba dokonce viděli blesk. Březen 2023 je zatím docela divoký a zdá se, že se ani zklidnit nehodlá. Za to, že má poněkud splašené hormony, může fakt, že nad Evropou momentálně není žádný dominantní tlakový útvar. Ve skutečnosti se velmi rychle střídají, a proto je to venku tak divoké, přesněji řečeno proměnlivé. Už jsme měli víceméně všechno: mrazy, vydatné dešťové, ale i sněhové přeháňky, modrou oblohu a slunce, mlhy, teď dokonce i bouřky...

Březne, ty divochu, a co dál (v severozápadních Čechách)?

11. března: Do západu slunce, plus minus, převážně oblačno až zataženo, potom se ale celkem rychle vyjasní, a tak si milovníci noční oblohy (vesmíru) přijdou na své. Nejvyšší odpolední teploty oproti těm pátečním značně zchladnou, budou se totiž pohybovat okolo -1 až 3 °C. Nejnižší ranní teploty pak kolem -3 až 1 °C, na horách až kolem -5 °C. Co se srážek týče, určitě se objeví sněhové vločky. Jako obvykle, při severozápadním větru, hlavně na horách a mezi Děčínem a Šluknovským výběžkem, kde se krušnohorský srážkový stín už moc nechytá.

12. března: Brzy po východu slunce se z Německa přižene oblačnost, kterou večer doprovodí sněžení, nicméně s největší pravděpodobností slabé... Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C (ve večerních hodinách nejčastěji mezi 0 až 3 °C), nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C, na horách až -7 °C.

13. března: Mraky, mraky, mraky, k tomu mezi polednem a půlnocí asi i dešťové kapky. Navíc ve všech polohách, protože se zase oteplí. Nejvyšší odpolední teploty se konkrétně zastaví na hodnotách okolo 7 až 11 °C, ojediněle až 12 °C. Nejnižší ranní teploty kolem 1 až 5 °C, tudíž jak vidno, noc z neděle na pondělí se ponese ve znamení přílivu teplejšího vzduchu.

Na dálném českém východě v pátek po obědě rtuť teploměru atakovala hranici 17,0 °C. Mimo jiné v Bohumíně, Karviné, Ostravě. Ano, padaly rekordy. U nás v Ústeckém kraji nepadaly, ale těsně před příchodem „bouřkového komplexu“ teploměry hlásily až 14 °C, někde, jako třeba v Teplicích či Děčíně, až 15 °C. Budeme-li cestovat zpět v čase, zjistíme, že 10. března 1975 děčínská stanice naměřila až 19,2 °C (teplická až 17,8 °C apod.).

Pěkný, byť na sluneční paprsky skoupý víkend!

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru