Rozhodnuto! Přesunutý kostel v Mostě se bude stěhovat zpět, původní místo je už vytyčené
Kostel se bude vracet na původní místo, už je vytyčeno o přesná poloha. Foto: redakce
Most

Most - V Mostě bude světový unikát na druhou. Původně přestěhovaný děkanský chrám ze starého Mostu se nyní může vrátit do své původní lokality.

Umožní to dokončená rekultivace krajiny po těžbě hnědého uhlí. Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl přesunut po kolejích o 841 metrů, aby byl zachráněn před postupujícími velkostroji. Jednalo se o světově unikátní operaci. Psal se rok 1975. Nyní, o pět desítek let později, se bude vracet. "Chceme mít kostel opět tam, kde stával. Stát na sebe vezme veškerou finančí zátěž této náročné, nákladné, ale naprosto nezbytné akce," uvedl náměstek ministra průmyslu pro přesun státem chráněných památek Viktor Cestný. Stát si prý uvědomuje, co Mostečanům v minulém století vzal, a proto jim chce alespoň část křivdy nahradit.

Že se stěhování začíná už připravovat, svědčí vytyčená plocha na svahu nad jezerem. Je přesně v místě, kde kostel ve starém městě stál.

Na revitalizaci plochy po nynějším umístění kostela využije město dotaci na regeneraci brownfieldů.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru